THE JAZZMETEORS

Ondanks hun naam heeft de muziek van het Amsterdamse The Jazzmeteors weinig te maken met jazz zoals die door puristen wordt gedefinieerd. Zelf noemen de leden van het sextet hun met zware computerbeats en -bliepjes gelardeerde muziek `grungejazz', maar aanduidingen als `trancemetalswing' of `electrobop' zouden de lading ook redelijk dekken. Het geluid van The Jazzmeteors ligt in de lijn van Hans Dulfer. Zijn jongere opvolgers gaan echter een stap verder; de nummers op hun tweede cd Kikke neigen naar het repertoire van de latere Godflesh, het Groningse quadrafoniewonder Kong en het Amerikaanse Praxis, de snoeiharde gelegenheidsband van John Zorn en Bill Laswell.

Kikke is een helder geproduceerde cd die bijna overloopt van agressie. Dominant in het monumentale geluid zijn de gruizige gitaarriffs van Paul-Jan Bakker en de striemende orgeluithalen van Wiboud Burkens, waar de twee saxofonisten spaarzaam hun accenten tussendoor strooien. Drummer Rubens van Roon verruilt zijn drumkit regelmatig voor een drumcomputer waarmee hij de band opzweept tot overspannen houseritmes. De `geschreeuwzongen' teksten van `Raggende Man' Bob Fosko verwoorden de opgefokte sfeer op passende wijze: ,,Wat moet je van me/ Je hebt hier niks te maken/ Wat moet je van me/ Sodemieter op''.

The Jazzmeteors: Kikke (VIA, 9920662)