Temerige film noir

Aan de zuidkust van Engeland ligt het stadje Haven en aan de rand daarvan staat een huis van glas dat, hoe kan het anders, op een aquarium lijkt. Er is een zwembad in en in dat zwembad wordt met een onderwatercamera vaak een van de hoofdrolspelers gefilmd.

Deze meermin is een meisje dat niet wil neuken. Een van de andere hoofdrolspelers is een jongetje dat niet wil praten. Waarom het jongetje niet wil praten, komen we redelijk snel van zijn zusje, dat wel heel graag neukt, te weten. Honda heeft zijn moeder zelfmoord zien plegen. Waarom het meisje niet wil neuken, is de vraag waar de plot om draait. Dat klinkt plat en het is plat. Daar verhelpen de gele en blauwe filters die Slawomir Idziak, de vaste cameraman van Kieslowski, voor zijn lens hing, niets aan. Ook het feit dat Honda niet kan praten, maar wel goed kan luisteren, is geen bonus. Het jongetje is voortdurend met microfoons in de weer om iedereen af te luisteren. Maar deze diepzinnig bedoelde gimmick helpt de plot niet eens vooruit. Wel belangrijk is dat de vader van het meisje vermoord is. Maar of dat gedaan is door haar toenmalige vriendje, die na negen jaar in de gevangenis naar het troosteloze stadje terugkeert, valt nog te bezien.

I Want You wil broeierig zijn als een film noir maar is vooral temerig als een film noir. Al dat gebroei, al die leegte en al dat water leiden uiteindelijk tot zo'n karige conclusie. Onze meermin is een femme fatale bij wie je als man maar beter uit de buurt kan blijven. Anders wacht je een zeemansgraf.

I Want You is een film van de Engelse regisseur Michael Winterbottom, die eerder onder meer Butterfly Kiss en Welcome to Sarajevo maakte. Door die laatste film kwam Winterbottom vast op het idee Honda en zijn zusje vluchtelingen uit Oost-Europa te maken. In het verhaal speelt dat verder geen rol. I Want You werd vorig jaar genomineerd voor een Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Die prijs kreeg hij niet, wel de prijs voor de beste cinematografie. I Want You wordt hier alleen op video uitgebracht. Daarop is de film vast nog vervelender dan in de bioscoop. Van de intense kleuren blijft op een televisiescherm weinig over.

Erg zorgvuldig is Winterbottoms film niet, het is alsof hij dacht dat als er maar veel sfeer is de rest vanzelf wel komt. Helen is kapster en als ze zenuwachtig wordt door al die beslissingen over wel of niet neuken en met wie dan wel, knipt ze in het oor van een klant. Het linker. In het volgende shot komt er bloed uit het rechteroor. De kapsalon is door de glazen pui heen dan wel weer fraai gefilmd als nóg een aquarium.

I Want You. Regie: Michael Winterbottom. Met: Rachel Weisz, Luka Petrusic, Alessandro Nivola, Labina Mitevska. Uitgebracht op video door Polygram.