Schröder kiest voor modern burgerschap

De Duitse regering heeft gekozen voor een modern staatsburgerschap, waarbij niet uitsluitend de bloedband maar ook de geboortegrond bepalend is voor het verkrijgen van de Duitse nationaliteit. Gisteren stemde het kabinet van SPD en Groenen in met een compromis, dat minister Otto Schily (SPD) van Binnenlandse Zaken vorige week had bereikt met de liberale FDP over verandering van het staatsburgerschap in Duitsland. Door steun van de FDP is er in de Bondsdag, die vrijdag over het wetsontwerp debatteert, een grote meerderheid voor het regeringsvoorstel. Het wetsontwerp bevat de volgende elementen:

Buitenlanders die acht jaar of langer in Duitsland wonen komen in aanmerking voor een Duits paspoort. Tot nu toe was hiervoor een verblijf van minimaal 15 jaar vereist.

Ze moeten dan wel de Duitse taal voldoende spreken, democratische principes niet hebben geschonden en ze mogen de buitenlandse belangen van de Bondsrepubliek niet schaden.

Buitenlandse kinderen die in Duitsland zijn geboren krijgen tot hun 23ste jaar een dubbel paspoort. Dan moeten ze kiezen voor de Duitse nationaliteit of die van hun ouders.

Voorwaarde is wel dat de vader of moeder van deze kinderen ten minste acht jaar in Duitsland woont en een verblijfsvergunning heeft. Of ze moeten drie jaar lang een onbeperkte verblijfsvergunning hebben.

`Oudere' buitenlanders kunnen een dubbel paspoort krijgen indien ze politiek worden vervolgd of als het intrekken van hun eigen paspoort op ,,aanzienlijke problemen'' stuit dan wel met ,,grote economische nadelen'' is verbonden.

De kosten voor naturalisatie worden verhoogd van 100 mark naar 500 mark.

Naar schatting de helft van de ruim zeven miljoen buitenlanders in Duitsland zou daarmee een dubbel paspoort kunnen krijgen.

,,We willen hiermee een signaal geven, dat Duitsland een modern en open land is'', zei minister Schily gistermiddag tijdens de presentatie van het wetsontwerp. Duitsland loopt nu in de pas met vele andere Westerse landen zoals Groot-Brittannië, de VS, Nederland en Frankrijk waar het ius soli-principe (geboortegrond) bepalend is voor het verkrijgen van de nationaliteit.

CDU/CSU heeft zich steeds tegen de dubbele nationaliteit uitgesproken. De partij gaat voorlopig door met de omstreden handtekeningenactie `Integratie ja, dubbele nationaliteit nee', waarmee ze de recente verkiezingen in Hessen won. De CDU/CSU willen een eigen wetsontwerp indienen, dat buitenlanders boven 18 jaar wil laten kiezen voor de Duitse of de eigen nationaliteit.