Scheur in werkgeversfront kleinmetaal

FNV Bondgenoten zet metaalbedrijven onder druk om een protocol te tekenen waarin de werkgevers verklaren achter de CAO-eisen van de bond te staan. Tekenen ze niet, dan zal bij het mislukken van de onderhandelingen in het bedrijf worden gestaakt.

Een installatiebedrijf uit Arnhem heeft als eerste het protocol getekend. Niet helemaal van harte. ,,We voelden ons wel onder druk gezet'', zegt W. Engelaar van het loodgieterbedrijf GIBA. FNV Bondgenoten heeft inmiddels enkele honderden protocollen verstuurd. Onderhandelaar A. Jongbloed verwacht dat meer bedrijven GIBA zullen volgen. Werkgeversorganisatie FWM is niet gecharmeerd van de actie. ,,Het lijkt op chantage. De bond probeert bedrijven om te kopen. Wij kunnen er niets tegen doen. Wel hebben we ons leden geadviseerd het protocol niet te tekenen'', zegt werkgeversonderhandelaar B. Vonk. Maandag gaan de bonden en de werkgeversorganisatie FWM een laatste poging doen om uit het dreigende CAO-conflict te komen. (ANP)