Renault wil 35 procent van Nissan kopen

De Franse autofabrikant Renault wil ,,exclusieve'' onderhandelingen voeren met Nissan Motor Co. over een deelneming van 35 procent in de Japanse autoproducent. Nissan, dat een zware schuldenlast draagt, is de tweede autoproducent van Japan en heeft dringend een financiële injectie nodig.

Een aandeel van 35 procent in Nissan is nodig, omdat de Fransen bij een bezit van minimaal 33,4 procent het recht hebben beslissingen van Nissan met een veto te blokkeren.

De bedrijven willen geen bedragen noemen. Een niet nader genoemde hoge Nissan-manager in New York zei tegenover het persbureau AP dat Renault meer dan 4 miljard dollar in Nissan zou willen investeren. Hiermee zou een premie worden betaald, want de marktwaarde van een aandeel van een derde in Nissan bedraagt ongeveer 3,37 miljard dollar.

Het is onduidelijk hoeveel van Nissans schuld Renault wil overnemen. Volgens analisten moet Renault minstens een kwart van de rentedragende schuld van 20,96 miljard dollar op de balans nemen om tot een akkoord te komen.

De komende dagen zullen worden besteed aan het uitwerken van de wederzijdse voorwaarden, opdat nog deze maand een definitief besluit kan vallen. De raad van bestuur van Nissan komt vrijdag bijeen. Bij Renault moet de ondernemingsraad zich nog over het voornemen uitlaten.

Renault maakt vooral personenauto's voor een breed publiek, Nissan is vooral ook gespecialiseerd in productie van trucks en luxe auto's. Analisten spreken van een eigenaardige samenwerking, maar de beide bedrijven zeggen er grote voordelen in te zien. De top van Nissan zei gisteren te hopen dat de transactie nog voor eind van dit jaar rond is, omdat dan het fiscale jaar in Japan afloopt.

De alliantie biedt Renault een belangrijk distributie-net in Azië, maar vooral ook toegang tot de technologie die Nissan gebruikt voor het ontwikkelen van motoren, vering, accu's en brandstofcellen. Daarnaast kan Nissan gaan profiteren van een betere toegang tot de Europese markt en van een geschikter management. (AP, AFP)