PvdA pleit voor witte illegalen

De PvdA wil witte illegalen vaker een verblijfsvergunning geven. Staatssecretaris Cohen (Justitie) moet daarom ,,soepeler'' van zijn bevoegdheid gebruik maken om hen in schrijnende gevallen te legaliseren. De Tweede-Kamerleden Middel en Albayrak (PvdA) hebben dit gisteren gezegd.

De Tweede Kamer zou vanmiddag overleggen over de witte illegalen die vaak jarenlang wit in Nederland hebben gewerkt en dus belasting en premies hebben betaald. De coalitiepartijen VVD en D66 en oppositiepartij CDA wijzen het idee af.

PvdA-Kamerlid Albayrak verwees gisteren naar het advies van de burgemeesters van de vier grote steden. Dezen besloten vorige week, onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Patijn, een commissie in te stellen die de staatssecretaris aanbevelingen zal doen over de mate van inburgering van witte illegalen die een verblijfsvergunning willen. In Amsterdam beëindigden vijftien Turkse echtgenotes van witte illegalen daarop hun hongerstaking.

,,De staatssecretaris moet soepel met het advies van de burgemeesterscommissie omgaan'', aldus Albayrak.

In de Tweede Kamer is met name de VVD tegen een verruiming van de `discretionaire bevoegdheid' van staatssecretaris Cohen. Tweede-Kamerlid Kamp: ,,Dan wordt het beleid veranderd onder druk van een hongerstaking.''

Cohen weigerde gisteren overigens een motie uit te voeren van de VVD om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen. De liberalen kregen er ook geen meerderheid voor in het parlement en gaan er nu zelf een notitie over schrijven.

Vakcentrales, kerken en maatschappelijke groeperingen hebben vanochtend in een aantal dagbladen opgeroepen tot collectieve legalisering van circa achthonderd witte illegalen.

De PvdA-fractie heeft gisteren lang vergaderd over zo'n generaal pardon, maar de voorstanders waren ,,op twee handen te tellen'', aldus een PvdA'er. GroenLinks is wel voor een generaal pardon.