`Oorlog als Serviërs niet tekenen'

Op de Kosovo-conferentie in Parijs hebben de Serviërs gisteren te horen gekregen dat ze binnen enkele dagen moeten instemmen met het vredesplan en dat ,,het alternatief oorlog is''.

Na de instemming van de Albanezen met het vredesplan van de Contactgroep is de druk op de Serviërs aanzienlijk toegenomen: de NAVO heeft gedreigd de partij die niet tekent, te straffen. Aan de conferentie is geen slotdatum verbonden, maar gisteren lieten diplomaten in parijs weten dat de conferentie ,,nog twee of drie dagen duurt'' en vrijwel zeker vrijdag moet aflopen. ,,Het moment van de waarheid is dichtbij'', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine. Zijn woordvoerster voegde daaraan toe: ,,De Serviërs moeten nu absoluut in beweging komen. Er is geen ander alternatief dan oorlog.'' En de woordvoerder van het Pentagon, James Rubin, zei: ,,De tijd en het geduld raken duidelijk op. De Serviërs moeten besluiten of ze een vredesakkoord willen of een catastrofe.''

De Serviërs volhardden gisteren in wat diplomaten omschreven als ,,hun vertragingstaktiek''. Ze dienden amendementen in op het vredesplan en bleven zich verzetten tegen de militaire aspecten: de legering van een NAVO-vredesmacht in Kosovo en de vorming van een politiemacht die in haar samenstelling de etnische samenstelling van de bevolking van Kosovo zou weergeven.

De voorgestelde amendementen zouden volgens waarnemers van de autonomie van Kosovo weinig overlaten als ze zouden worden geaccepteerd. Maar ze worden niet geaccepteerd: de Serviërs kregen opnieuw te horen dat over het vredesplan of delen daarvan niet kan worden onderhandeld – technische details daargelaten – en dat ze het in zijn geheel moeten accepteren. Bovendien, zo werd hun verteld, kunnen de militaire en politieke delen niet van elkaar worden gescheiden.

De Serviërs zijn intussen doende zich in Kosovo voor te bereiden op oorlog. Niet alleen gaan de militaire acties tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK onverminderd door, maar er is ook sprake van militaire versterkingen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is de sterkte van het Joegoslavische leger in Kosovo uitgebreid tot 14- à 18.000 man (met acht van de modernste tanks waarover Joegoslavië beschikt) en staan er aan de grens van Kosovo 16- tot 21.000 man klaar om de regio binnen te trekken. Bovendien wordt luchtdoelgeschut in Kosovo voortdurend verplaatst, om het minder kwetsbaar te maken voor aanvallen vanuit de lucht. (Reuters, AP, AFP)