Nutreco profiteert van stijgende vraag naar zalm

Vee- en visvoerproducent Nutreco moet het komende jaar zijn leidende positie in de zalmindustrie kunnen verstevigen. Veel concurrenten, nu nog onderdeel van grote concerns, zijn te koop.

Zalm is het paradepaardje van Nutreco uit Boxmeer. Het bedrijf, sinds vorige maand een Midkap-fonds op de Amsterdamse beurs, behaalt driekwart van zijn omzet uit de varkens- en pluimveesector. Maar het kwart van de omzet uit aquaculture zorgt wel voor 41 procent van het bedrijfsresultaat en voor het grootste deel van de organische groei.

Nutreco heeft een dominante positie in de wereldwijde zalmindustrie. Het is de grootste leverancier van zalmvoer, met wereldwijd een marktaandeel van 40 procent, en de grootste zalmkweker in Noord- en Zuid-Amerika. Dat zijn mooie uitgangsposities in een snelgroeiende, nog gefragmenteerde industrie.

De wereldwijde productie van zalm – bij kwekerijen in onder andere Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Chili en Canada – is de afgelopen tien jaar met 20 procent per jaar gestegen. Vorig jaar is er daardoor voor het eerst meer zalm gekweekt (900.000 ton) dan op zee is gevangen (800.000 ton).

Juist het kweken van zalm maakt verdere groei van de consumptie mogelijk, legt bestuurder Wout Dekker van Nutreco uit in een toelichting op de jaarcijfers (114 miljoen nettowinst op een omzet van 5,4 miljard gulden). Zalm was een seizoensproduct, maar is nu het hele jaar verkrijgbaar. Bovendien is in de kwekerijen bijvoorbeeld de kwaliteit te garanderen en de kleur te beïnvloeden – hoewel de zalm er geen garnalen eet, wordt het vlees roze gekleurd door toevoegingen in het voer dat Nutreco levert.

Dergelijke continuïteit en garanties worden als voorwaarden gesteld door supermarktketens als Albert Heijn om zalm permanent in het assortiment op te nemen. ,,Vooral in de Verenigde Staten, waar wij leveren vanuit Chili en Canada, en in het Verenigd Koninkrijk is het aantal verkooppunten de afgelopen jaren sterk toegenomen'', zegt Dekker.

Hij verwacht dat de groei nog wel een aantal jaren zal voortduren. Vis past in een gezond dieet. Zalm is makkelijk te bereiden. En de prijs van zalm is de afgelopen tien jaar gehalveerd. Bovendien is de consumptie nog ongelijk verdeeld over de wereld. In Japan gaat het om 4 kilo per persoon per jaar, in Frankrijk om 2 kilo, in Duitsland om zes ons en in Nederland om twee ons.

Nutreco, dat is gevestigd in Boxmeer, is voortgekomen uit de voedingstak van olieconcern BP. Het bedrijf werd in 1994 verzelfstandigd, debuteerde in juni 1997 op de beurs in Amsterdam en werd vorige maand onderdeel van de Midkap-index. Net als destijds BP zijn nu ook andere grote multinationals bezig hun `zalm-activiteiten' af te stoten waardoor er kansen komen voor Nutreco. ,,Kleine bedrijven met hoge verwachtingen waren duur om over te nemen'', zegt Dekker. ,,Maar concernonderdelen die `non-core'zijn verklaard, zijn beter te betalen.''

Over Nutreco gaan er drie geruchten, vertelt analist Iain Wilson van Rabobank International. Het zou de kwekerijen van Norsk Hydro, een Noors energieconcern, en Stolt Nielsen overnemen. Het zou de voerfabrieken van het Finse Cultor overnemen. Of het zou het Schotse Marine Harvest McConnel overnemen, dat overigens al een jaar te koop staat. ,,Ik verwacht dat Nutreco het komende jaar met redelijk wat acquisities zal komen'', zegt Wilson. ,,En het maakt daarbij niet zoveel uit of het om mengvoer in Spanje, een kippenslachterij in Frankrijk of een zalmkwekerij in Noorwegen gaat. Nutreco heeft nog op meerdere plekken ruimte in zijn portfolio.''