Nieuwe leider Bayreuther Festspiele

De Richard Wagner-stichting in Bayreuth, die het beheer voert over de Bayreuther Festspiele, heeft de familie Wagner gevraagd kandidaten voor te stellen voor de opvolging van Wolfgang Wagner als `Festspielleiter'. Dat heeft de voorzitter van de stichting, de Bayreuther burgemeester Dieter Mronz bekendgemaakt. Dat duidt erop dat Wolfgang Wagner, de kleinzoon van de componist Richard Wagner aan wie de Festspiele in het door hem in 1876 gebouwde Festspielhaus exclusief zijn gewijd, en die in augustus 80 jaar wordt, instemt met zijn toekomstige afscheid. Sinds de dood van zijn broer Wieland in 1966 heeft Wolfgang Wagner de leiding over de Festspiele. Enkele jaren geleden bracht hij zijn laatste enscenering, van Die Meistersinger von Nürnberg.

Binnen de familie Wagner bestaan grote meningsverschillen over de toekomst van de Festspiele en over de vraag wie Wolfgang Wagner moet opvolgen. Als mogelijke opvolgers worden genoemd Wagners tweede echtgenote Gudrun (54) en hun dochter Ka-

tharina. Wagner leeft in onmin met zijn zoon, die in de Bayreuther Festspiele de voortzetting ziet van het Duitse antisemitisme en Hitlers verering voor Richard Wagner.

Nike Wagner, de dochter van Wieland Wagner, heeft zich eerder opgeworpen als toekomstige leider van de Festspiele. Zij wil ook opera's van andere componisten in Bayreuth opvoeren. (AFP)