Michael Caine

In een serie profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week Michael Caine, de warme bakker onder de acteurs die in `Little Voice' een aan lager wal geraakte theateragent speelt.

26 Comedy's, 24 thrillers, 15 drama's, 11 maal oorlog, 10 maal actie, twee keer science fiction en 1 maal kort: deze opsomming is nog maar een greep uit de in genres uitgesplitste filmografie van de Engelse acteur Michael Caine. Hij heeft ook nog 3 romances, 4 horrorfilms en een musical op zijn naam staan. En dan vergeet ik nog negen avonturen, vijf krimi's, en vier mystery's, die ik nu toch ook genoemd heb, zodat de lijst compleet is. Zo'n opsomming past bij Michael Caine, een acteur die zich op zijn vakmanschap laat voorstaan en daar ook vaak om geprezen is. Als je bij Caine iemand bestelt - een generaal, een schurk, een alcoholische professor - dan levert hij die iemand ook, altijd vers en van goede kwaliteit. In zijn in 1990 verschenen boek, Acting in Film, verklapt Caine een aantal van zijn geheimen. Knipper nooit met je ogen, leer altijd je teksten uit je hoofd en offreer je tegenspeelster voor een zoenscène je mondspray. Michael Caine is geen method actor, hij is een man van de praktijk, die zonder poeha interessant kan zijn.

Caine is het lichtpunt geweest in een heleboel slechte films en in een heleboel goede films. Zijn werklust is zo legendarisch dat er grapjes over worden gemaakt. In een film uit begin jaren negentig zit een student te zappen voor de televisie en in elke film die hij tegenkomt speelt Michael Caine, van Jaws: The revenge tot Educating Rita, van A Bridge To Far tot Sleuth, van The Man Who Would Be King tot Beyond the Poseidon Adventure. ,,First of all I choose the great roles, and if none of these come, I choose the mediocre ones, and if they don't come, I choose the ones that pay the rent'', zegt Caine sinds jaar en dag in interviews.

De warme bakker onder de acteurs werd op 14 maart 1933 als Maurice Joseph Micklewhite geboren in Londen, om precies te zijn in de wijk Elephant & Castle. Precies zijn is in dit geval nodig omdat Caines afkomst voor zijn imago belangrijk is gebleven. Zijn cockney accent en zijn working class credibility hebben sinds hij in 1966 doorbrak met Alfie, deel uitgemaakt van zijn charme als ster. Van zijn schoonheid heeft de acteur het nooit moeten hebben. Met zijn bolle ogen en zijn rode golfjeshaar is hij beter geschikt voor antiheld dan voor held. Caine speelt vaak schurken, maar heeft ook veel succes als hij against type wordt gecast, zoals bijvoorbeeld als overspelige echtgenoot in Hannah and Her Sisters van Woody Allen, een rol waarvoor hij in 1986 een Oscar kreeg. In Little Voice speelt hij nu weer een ouder en gemener geworden Alfie, een rol waarvoor hij een Golden Globe won. Toen Caine op 14 maart van dit jaar 65 werd, wijdde de BBC een hele avond aan hem. Een van de onderdelen van `Citizen Caine' was een interview met de acteur. Caine vertelde daarin vooral over zijn ontmoetingen met andere sterren - alsof hij zelf toch geen van hen was geworden maar een van ons was gebleven.