KPN gebeten hond op Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen een deel van de gisteren gerealiseerde winst moeten prijsgeven. VNU en KPN, die voor beurs beide jaarcijfers publiceerden, haalden de AEX-index 1,30 punten naar beneden op 539,34.

Dat Wall Street gisteren voor het eerst in de historie de grens van 10.000 punten doorkliefde, kon daaraan weinig veranderen. Ook kon nauwelijks worden vastgeklampt aan de andere Europese beurzen, die een sterk wisselend beeld vertoonden.

Bij de AEX-fondsen was KPN er het slechtst aan toe. Het aandeel kelderde 1,85 euro oftewel bijna 5 procent tot 38,60.

Op zichzelf waren de resultaten redelijk, maar de pessimistische winstverwachtingen voor 1999 en 2000 baarden beleggers aanzienlijk meer zorgen.

Uitgever VNU boekte weliswaar een forse winstgroei van 29 procent, maar die was voor een groot deel afkomstig van het in 1997 gekochte World Directories, uitgever van de Gouden Gids. De autonome winstgroei bedroeg slechts 15 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers duikelde 1,20 euro tot 36,60.

Ook de meeste financiële waarden zaten in de min. Sterkste daler binnen dit segment: bank-verzekeraar Fortis, die 50 eurocent liet liggen op 35,75. ABN Amro ontsnapte aan de trend met een stijging van 1,6 procent naar 18,90 euro.

Een van de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen was Philips. De aandelen stegen 1,80 euro tot 71,95 euro. Aanleiding vormden de optimistische bewoordingen waarin het elektronicaconcern analisten gisteren bijpraatte. Met name de activiteiten op het gebied van mobiele telefonie en halfgeleidersdivisie liggen volgens Philips goed op koers.

Ook Océ deed het, met een koersstijging van 2,7 procent naar 24,90 euro, goed. Vendex steeg opnieuw, waarschijnlijk nog steeds onder invloed van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, en voegde ruim 3 procent toe op 23,80 euro.

Uitschieter binnen het Midkap-segment was vis- en vleesverwerker Nutreco. De uitstekende resultaten die het bedrijf gisteren bekendmaakte stuwden de koers 1,05 euro omhoog naar 37,70.

Van Leer kelderde met 4,6 procent naar 16,50 euro nadat de jaarcijfers werden vergezeld van minder gunstige winstvooruitzichten.