Koch assistent bij volleybalploeg

Wim Koch wordt met ingang van 1 mei de nieuwe assistent van volleybal-bondscoach Toon Gerbrands. Hij volgt Adri de Wilde op die heeft bedankt voor de functie wegens drukke werkzaamheden. Koch is momenteel nog trainer van de C-selectie van de volleybalbond. Dat zijn jonge, talentvolle spelers, die voor de A-ploeg worden opgeleid. Koch (41), in het dagelijks leven coördinator/docent van het sportcentrum van de Technische Universiteit van Eindhoven, is 127-voudig international en speelde in de eredivisie onder meer voor Geldrop en VVC.

,,Ik wilde als speler het hoogste bereiken en als coach wil ik dat weer'', zegt Koch, die drie weken geleden voor het eerst werd benaderd door Gerbrands. De nieuwe assistent had meteen interesse, maar moest eerst met zijn werkgever tot overeenstemming komen. ,,De zaken moesten goed geregeld worden. In de belangrijkste maanden voor de universiteit ben ik weg met het Nederlandse team.''

Het nationale ploeg staat voor een zwaar seizoen met de World League, het EK in Wenen en de olympische kwalificatie voor Sydney 2000. Ook als titelhouder moet Nederland zich via een voorronde daarvoor plaatsen. Koch: ,,We hebben veel potentieel, maar er staat minder ervaring op het veld dan vroeger. Ik denk dat het daar straks om zal hangen als alle landen op volle sterkte zijn. Het zal in ieder geval moeilijker worden om succes te boeken. Na het slecht verlopen WK moeten we opnieuw richting top gaan. We hebben ook een beetje geluk nodig. Vorig jaar bleek dat de vervangers van basisspelers die wegvielen net iets tekort kwamen voor de wereldtop.''

Koch werkte bij de C-ploeg onder anderen met de talentvolle Martijn Dieleman en Justin Sombroek die nu bij de A-selectie zijn gehaald. ,,We moeten als de sodemieter meer tijd gaan besteden aan de opleiding. In de breedte moeten we gewoon sterker worden. Het is natuurlijk ook zo dat elk land waarvan belangrijke spelers wegvallen in de problemen komt.''