Israelische leider schuldig aan corruptie

De rechtbank in Jeruzalem heeft vanmorgen Arye De'eri, de politiek leider van de sefardische ultra-orthodoxe Shas-partij, schuldig bevonden aan het aannemen van 340.000 gulden aan steekpenningen.

De'eri, ex-minister van Binnenlandse zaken en een van de invloedrijkste politici in Israel, werd na een proces van vijf jaar door de rechtbank eveneens schuldig bevonden aan oplichting en schending van vertrouwen. Het was niet meteen bekend wanneer de strafmaat wordt bepaald.

De politie had uit angst voor een sefardische woede-uitbarsting zeer scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Twee van de drie rechters in de zaak waren met de dood bedreigd. De'eri zelf had zijn volgelingen gisteren echter opgeroepen zich van gewelddadige demonstraties te onthouden. ,,Wij houden ons als volgelingen van de Thora aan de wet'', zei hij.

De'eri werd vanochtend bij het verlaten van de rechtbank door zijn aanhangers als een held onthaald. Rabbijn Ovadia Yosef, de geestelijk leider van Shas, barstte in huilen uit toen de rechters zijn beschermeling zeer scherp attaqueerden. Gisteren nog zegende rabbijn Ovadia Yosef hem: ,,Moge al zijn vijanden en diegenen die hem haten worden uitgeroeid en moge ieder zwaar besluit tegen hem ongedaan worden gemaakt.''

De orthodoxe sefardische gemeenschap (joden uit Noord-Afrika), die bij Shas onderdak heeft gevonden, beschouwt de uitspraak van vanmorgen als een samenzwering van de heersende ashkenazische elite (joden uit Oost-Europa). In deze kringen wordt het proces tegen De'eri de `Israelische Dreyfus-affaire' genoemd, naar de joodse Franse kapitein die op verdenking van spionage voor Duitsland op anti-semitische gronden werd gedegradeerd en veroordeeld maar later werd gerehabiliteerd.

De'eri heeft de afgelopen twee decennia een hoofdrol gespeeld in de opbouw van Shas tot de invloedrijkste religieuze partij. Hij werd als het wonderkind van de Israelische politiek beschouwd. Links en rechts dongen naar zijn gunsten omdat hij regeringen kon maken en breken. Sefardische orthodoxe joden die vanmorgen voor de rechtbank voor De'eri en tegen de rechters demonstreerden, zeiden dat De'eri hun eigenwaarde had gegeven. ,,Wij zijn trots op hem. Hij blijft, wat er ook gebeurt, onze leider'', zeiden ze. ,,De'eri is de Israelische politicus die voor de onderdrukten opkwam. Ook voor de Israelische Arabieren'', zei een Bedoeïen die speciaal uit de Negev-woestijn naar Jeruzalem was gekomen om met de Shas-aanhangers voor De'eri te demonstreren.

Nu De'eri de martelaar van de onderdrukten is geworden, kan Shas daarvan volgens politieke commentatoren in de komende verkiezingen groot profijt trekken. De partij zou daardoor een nog grotere invloed op de Israelische politiek kunnen uitoefenen.