Internationale beurzen

LONDEN

Het onvermogen op Wall Street om de grens van 10.000 punten voor het Dow Jones-gemiddelde vast te houden drukte de stemming vanmorgen in Londen. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 6118 punten.

Handelaren verteerden het jongste nieuws uit de notulen van de vorige bijeenkomst van de Bank of England. Daaruit blijkt dat het, in tegenstelling tot de veronderstelling van veel analisten, wel meeviel met de de neiging van de centrale bank om de rente te verlagen. Het Monetary Policy Committee stemde met acht tegen één voor een ongewijzigde rente.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt overheersten winstnemingen de beurs. Na drie sessies waarin de koersen stegen na het vertrek van minister van Financiën Lafontaine bleek het vanmorgen tijd voor een kleine correctie. De DAX was 0,46 procent lager op 5071 punten.

Chemiebedrijf Hoechst steeg met ruim vijf procent, nadat het bekendmaakte zijn fusie met Rhone-Poulenc te willen versnellen. Ook Lufthansa behoorde tot de stijgers, na geruchten dat het een bod overweegt op een belang in Thai Airways.

PARIJS

Franse aandelen waren vanmorgen vrijwel onveranderd. De CAC-index noteerde 0,16 procent lager op 4178 punten. Renault kwam onder vuur nadat beleggers zich concentreerden op de risico's van een bod op 35 procent van de aandelen van de Japanse concurrent Nissan. En de banksector viel terug na een week van opwinding over BNP's bod op zowel Paribas als Société Générale.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen de opgaande lijn doorgezet. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 195,29 punten (1,2 procent) tot 16.268,11 punten. Vooral buitenlandse investeerders waren op koopjesjacht.

De bevestiging van het aanbod van Renault om een belang van 35 procent te nemen in branchegenoot Nissan liet de Japanse beleggers koud. De koers was de voorgaande dagen al flink gestegen.

De beurs in Zuid-Korea sloot 0,2 procent lager. In Hongkong eindigde de Hang Seng-index een kwart procent hoger. In Australië sloten de aandelenkoersen gemiddeld bijna 0,5 procent lager door het verlies op Wall Street en koersdalingen van mijnbouwfondsen door de lagere goudprijs.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York is het Dow Jones-gemiddelde gisteren voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 10.000 punten gebroken. Na twintig minuten handel stond het koersgemiddelde op 10.001,78. Dat was 43 punten hoger dan het slot van maandag. Gunstige cijfers van Union Carbide waren vooral verantwoordelijk voor de hogere opening. De index zakte echter flink terug en stond een half uur na de opening van de beurs op een verlies van 25 punten. Uiteindelijk eindigde Wall Street nog verder in de min, en sloot het Dow Jones-gemiddelde 28,3 punten lager op 9930,47 punten.