HET SISI DINER

Het Doelen Hotel in Amsterdam is de ideale locatie voor een historisch Habsburgs-hofbanket. Honderdvijftien jaar geleden nam de toen 47-jarige keizerin Elisabeth van Oostenrijk, Sisi, met haar gevolg 40 hotelkamers in beslag. Sisi zelf betrok de torenkamer, de kamer met het mooiste uitzicht over Amsterdam.

De koningin reisde in 1884 en 1885 naar Amsterdam om zich onder behandeling te stellen van de wrijf en knijpdokter Johann Georg Mezger die praktijk hield in het Amstelhotel. Hoewel de keizerin last had van gewrichtspijnen maakte zij lange wandelingen en liep ze van Zandvoort naar IJmuiden. Luisteren naar de dokter deed ze niet. Ze droeg als ze hem bezocht melancholische gedichten met veel te veel uitroeptekens voor: `Oh, dass ich nie den Pfad verlassen. Der mich zur Freiheit hätt' geführt! Oh, dass ich auf der breiten Strassen der Eitelkeit mich nie verirrt!' Dr. Mezger werd tamelijk gek van haar voordrachten en liet Sisi's intendant Baron Nopcsa weten dat hij hoopte haar nooit meer te zien. Sisi was erg gefixeerd op haar lijn, haar gezondheid en op sport. Tot op hoge leeftijd reed zij paard en deed ze mee aan vossenjachten. In het Doelenhotel vind in april, mei en juni tienmaal een Sisi-diner plaats en als de torenkamer, die nu een bruidssuite is, niet in gebruik is mogen de deelnemers daar even een kijkje nemen. Het menu, 7 gangen (15 gerechten), is samengesteld uit gerechten die aan het Habsburgse hof werden gegeten: de lievelingsgerechten van keizer Franz Joseph, Tafelspitz en Kaisersuppe, en Sisi's favoriete Hongaarse paprika kip. Voor reservering bij het Museumdiner. Tel.: 020-4235817. Fax: 020-6278550. De prijs bedraagt ƒ145,– inclusief wijn. Tijdens het diner voert het gezelschap Animali Musicali de opera Der Schauspieldirektor van Mozart op. Vandaag een recept voor een appel-mierikswortelsaus van hofkok Friedrich Hampel die met toestemming van de Oostenrijkse keizer in 1897 `Der Saucier', een kookboek met sausrecepten, publiceerde. Sauzen waren volgens Hampel het fundament van de hoge kookkunst. Deze saus smaakt heerlijk bij geroosterd vlees. Bereiding: Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Kook de appels in water waaraan een beetje suiker is toegevoegd tot ze zacht zijn. Pureer de appels. Roer de mierikswortel door deze appelmoes die op smaak wordt gebracht met een beetje azijn en zout en peper.