Helft van Goldman Sachs is voor maten

De 221 leden van de maatschap van zakenbank Goldman Sachs worden voor bijna de helft eigenaar van het bedrijf, wanneer de beursgang de komende drie maanden zijn beslag krijgt. Dit heeft de Financial Times vanmorge gemeld. Goldman Sachs heeft volgens het Britse zakenblad inmiddels een concept-prospectus opgesteld.

Het aandeel van elk van de maten hang af van de hoogte van het in de onderneming geïnvesteerde kapitaal, maar de aandelen zullen uiteenlopen van 20 miljoen dollar voor junior-maten tot 200 miljoen dollar voor senior-maten.

In september werd een poging Goldman Sachs naar de beurs te brengen voortijdig afgeblazen wegens het slechte beursklimaat na de Russische crisis en het bijna-faillissement van het hedgefonds LTCM.

Van de resterende 51 procent van Goldman Sachs die niet naar de partners in de maatschap gaat, zal ongeveer 20 procent (naar schatting 4,5 miljard dollar) worden verdeeld onder de 13.000 full-time stafleden. Zij ontvangen een aandeel uiteenlopend van 10.000 dollar tot meer dan een miljoen dollar.

Negen procent (circa 2 miljard dollar) komt in handen van ongeveer 200 personen die geen volledig lid van de maatschap of gepensioneerd zijn. Nog eens 9 procent blijft in handen van investeerders van buiten, zoals de Japanse Sumitomo Bank de Hawaiiaanse trustmaatschappij Bishop Estate. Daarnaast gaat 200 miljoen dollar van de opbrengst uit de beursgang naar een charitatieve instelling van Goldman Sachs.

Goldman Sachs wil 60 miljoen aandelen op de markt brengen die naar verwachting 40 tot 50 dollar per stuk gaan kosten. De plaatsing van de aandelen op de markt zal dan 2,4 tot 3 miljard dollar opleveren.