Handke: `NAVO is misdadig'

,,Geen ander volk moest in deze eeuw doormaken wat de Serviërs de laatste acht jaren wordt aangedaan. Wat de joden overkwam, kan tenminste begrepen worden, je kunt erover praten, maar de Servische tragedie heeft geen enkele reden'', zei de Oostenrijkse auteur Peter Handke onlangs tegen de Servische staatsomroep. En terug in Wenen, waar zijn stuk Die Fahrt im Einbaum op 9 juni in het Burgtheater in première zal gaan, zegt hij sinds dagen: ,,Mijn plaats is in Servië als de NAVO-misdadigers met bommen gaan smijten!''

Handkes openlijk beleden sympathieën voor Servië hebben al eerder opzien gebaard. Begin 1996 publiceerde hij in de Süddeutsche Zeitung een verhaal over al het goede dat hem tijdens een reis door Servië was overkomen. Hij ontdekte dat in wat resteerde van Joegoslavië alleen maar aardige mensen leefden en trok daaruit de conclusie dat hun slechte reputatie wel de schuld van het `journalistentuig' moest zijn dat de Serviërs als agressief en oorlogszuchtig beschreef. Het debat dat Handke daarmee losmaakte, bezorgde hem een golf van publiciteit die hij voor zijn boeken en toneelstukken al lang niet meer krijgt. Interviews, lezingen en discussieavonden volgden.

Nu heeft Handke met zijn pro-Servische uitspraken weer opzien gebaard, juist op het moment dat de repetities voor zijn nieuwste stuk zijn begonnen. Inmiddels hebben twee acteurs hun rol terug gegeven en heeft regisseur Claus Peymann een absurde verklaring gepubliceerd: ,,De directie bevestigt alle reeds bestaande maar ook alle toekomstige geruchten over de aanstaande opvoering van Peter Handkes toneelstuk. Het stuk zelf is zo geheim dat de acteurs de tekst niet mogen lezen en de regisseur oordoppen draagt tijdens de repetities.''