Hand Wouters wordt zichtbaar bij Ajax

De hand van Jan Wouters wordt steeds meer zichtbaar bij Ajax. In tegenstelling tot zijn voorganger Morten Olsen in de eerste helft van dit seizoen heeft de beginnende trainer momenteel het voordeel dat hij kan beschikken over een as met Blind, Litmanen en Arveladze. Op de linkervleugel profiteert Wouters bovendien van het ontluikende talent Jesper Grönkjaer (21).

De in Groenland geboren aanvaller was voor de ogen van de Deense bondscoach gisteravond tegen MVV de grote uitblinker. Mede dankzij zijn onnavolgbare demarrages maakte Grönkjaer drie treffers en een vierde doelpunt ontstond doordat hij Litmanen met een voorzet op maat bediende. Ajax won derhalve in Maastricht gemakkelijk met 4-1 en doet weer mee voor de tweede plaats in de competitie die recht geeft op deelname aan de Champions League.

Afgezien van de ontketende Grönkjaer speelde Ajax bij vlagen weer verzorgd voetbal dat deed denken aan betere tijden. De bal werd zoveel mogelijk één keer geraakt en dat leverde goede combinaties op. De overschakeling van verdediging naar aanval en andersom verliep over het algemeen soepel. In een driemansdefensie speelden de backs weer op de spitsen omdat MVV – zonder de geschorste Emerson – met twee aanvallers opereerde. Vrije verdediger Blind zorgde voor de man-meer-situatie op het middenveld.

Er werd door Ajax vooral in de eerste helft heel compact gespeeld waardoor het kwaliteitsarme en traag voortploeterende MVV nauwelijks ruimte kreeg om te voetballen. Steeds stond Litmanen als de grote vormgever op het middenveld aan de basis van elke aanval. De Fin benadrukte nog eens zijn onmisbaarheid voor Ajax. Wouters streeft net als Van Gaal kennelijk naar een hoge balcirculatie en snelheid op de vleugels. Litmanen kan dat spel als geen ander regisseren. Hij weet altijd hoe hij een ploeggenoot zo efficiënt mogelijk moet aanspelen. Hij raakt de bal nooit vaker dan nodig is.

Dissonanten waren er bij Ajax toch ook in de volgepakte Geusselt. Witschge leed in de eerste helft veel balverlies. Als hij onder druk komt te staan van een offensief spelende tegenstander raakt hij nog weleens het spoor bijster. Op de rechtshalfpositie had Rudy de voorkeur gekregen boven Gorré. De Pool bracht in aanvallend opzicht te weinig. De erfenis van de broers De Boer is nog altijd een probleem bij Ajax. Nieuweling Ferdi Vierklau startte als linksback, de plek waar Frank de Boer voor zijn vertrek naar Barcelona speelde.

Het werd niet bepaald een droomdebuut voor de van Tenerife gekochte verdediger. Dat besefte Vierklau zelf ook, maar hij kon als excuus aanvoeren dat hij twee maanden niet heeft gespeeld door een loonconflict met zijn vorige werkgever. ,,Ook conditioneel zit het nog niet goed. Na zeventig minuten was ik helemaal op. De eerste bal raakte ik al niet goed, dat blijft je dan lang achtervolgen. Wouters heeft me in het eerste elftal ritme willen laten opdoen en niet in het tweede. Ik zie wel of ik er zondag tegen Vitesse ook bij ben'', aldus Vierklau die eindigde als rechtsback. Bij een comfortabele 3-0 voorsprong kreeg de jeugdige Tim de Cler, in tegenstelling tot Vierklau wel linksbenig, een kans. Weifelend optreden bracht De Cler nog weleens in problemen, maar zijn pass waaruit Grönkjaer 1-4 maakte was er een die een rechtsbenige voetballer op die plek bijna niet kan geven.

Vierklau, na de geblesseerde Tobiasen, Mensah en Melchiot de vierde rechtsback in de selectie, vindt echter dat hij ook als linksback op het niveau van Ajax moet kunnen spelen. ,,Ik heb vaak genoeg op die positie gevoetbald. Ik zie wel wat Wouters met mij van plan is. Ik moet natuurlijk even wennen aan het spel van Ajax dat vanavond met drie verdedigers speelde terwijl ik bij Tenerife gewend was om met vijf man in de laatste linie te staan. Het probleem is dat je op de training moeilijk de situatie van de wedstrijd kunt nabootsen.''

Met enige jaloezie zal Vierklau bij zijn stroeve eerste optreden naar Grönkjaer hebben gekeken. Na zijn wervelende acties tegen FC Utrecht toonde hij in De Geusselt opnieuw aan dat Ajax een speler in huis heeft die de opvolger van Overmars kan worden. De Deense bondscoach overweegt hem volgende week zaterdag te laten debuteren tegen Italië, maar zelf acht Grönkjaer de kans dat hij voor dit moeilijke duel wordt geselecteerd niet groot.

Hij koos voor Ajax omdat de zuidelijke landen hem te hectisch leken. Alleen in Engeland wil hij ooit nog weleens voetballen. Als senior had Grönkjaer nog nooit drie doelpunten in een wedstrijd gemaakt. Nadat zijn debuut bij Ajax in het begin van het seizoen werd uitgesteld door een meniscusoperatie, leert hij nu snel. Aanvoerder Blind: ,,Hij kan zijn rushes langer doortrekken en gaat steeds slimmer voetballen. Grönkjaer is weliswaar een rechtsbenige linksbuiten maar hij kan ook buitenom als het moet en een voorzet geven. Wat dat betreft vertoont hij gelijkenis met Overmars. Maar Marc had destijds altijd dezelfde ingespeelde verdedigers achter zich staan, bij Grönkjaer is dat nu even anders.''