Green Card

Zeker achteraf gezien lag het enorm voor de hand dat de Australische, toen al voornamelijk in Amerika werkzame, regisseur Peter Weir de voorwaarden zou scheppen voor de eerste substantiële Engels-gesproken rol van de Franse superster Gérard Depardieu. De regisseur van o.a. The Year of Living Dangerously, Witness en Dead Poets Society heeft immers wel wat met de clash of cultures en de verhouding tussen (vermeende) civilisatie en primitieve driften.

In Green Card mag Depardieu - in de ogen van Weir een `witte Aboriginal' - vooral zichzelf zijn. Zijn rol van zonderlinge Franse illegaal in een geforceerd aangeharkt stukje Manhattan is hem vrij letterlijk op het lijf geschreven: een instinctieve, langharige en zwaarlijvige beer die op cruciale momenten een uiterst sensitieve ziel verraadt. De biografie van Depardieus filmpersonage en die van hemzelf vertonen opmerkelijke overeenkomsten. Beiden hebben een semi-criminele jeugd achter de kiezen, beiden liepen op hun twaalfde van huis weg en beiden vertellen hetzelfde verhaal achter hun tatoeages.

Omdat Green Card een vederlichte romantische komedie is volgens het stramien van de tegengestelde karakters die toch voor elkaar bestemd zijn, mag ook Andie MacDowell zichzelf blijven. Ze speelt een tuttige Newyorkse die zichzelf heeft ingegraven in politiek correcte opvattingen over voeding en milieu. In de film worden zij gedwongen elkaar beter te leren kennen omdat de immigratiedienst met recht vraagtekens plaatst bij hun uit strategische overwegingen gesloten, papieren huwelijk. En dat biedt Depardieu volop de gelegenheid om een stevige knoflookgeur te verspreiden over MacDowells door muesli en cafeïne-vrij koffie beheerste levensstijl. Instinct versus ratio.

Green Card was een internationaal succes, vooral in de Verenigde Staten. Genoot Depardieu daar tot dan toe slechts bekendheid bij de arthouse-bezoeker, nu zwichtte een veel breder publiek voor zijn `indecent magnetism'. Maar hij moest het natuurlijk niet te bont maken. Vlak na het succes van Green Card werd Depardieu het slachtoffer van een heuse media-hetze. Volgens Time zou de Gallische beer zich regelmatig aan verkrachting bezondigd hebben.

Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). SBS6, 20.30-22.30u.