Ecuador: stakers leggen land lam

De kabinetschef en rechterhand van president Mahuad van Ecuador, Jaimer Duran, is gisteren afgetreden. Een reden werd daarvoor niet gegeven. Ecuador werd gisteren opnieuw lamgelegd, ditmaal door een staking van taxichauffeurs en truckers die de wegen rond de hoofdstad Quito blokkeerden. De vakbonden hebben vandaag een algemene staking aangekondigd. De sociale onrust in Ecuador is een gevolg van de val van de nationale munt, de sucre, die de regering eerder deze maand dwong de banken negen dagen te sluiten. De vakbonden en het door de oppositie gedomineerde Congres verwerpen Mahuads crisisprogramma, dat bestaat uit een verhoging van de BTW en de brandstofprijzen en privatiseringen. Het IMF weigert Ecuador te hulp te schieten zolang er geen consensus is. Twee jaar geleden werd president Bucaram, alias `El Loco', op de vlucht gejaagd door een soortgelijke combinatie van economische misère en straatprotest. Sindsdien heeft het land al drie presidenten gehad. Interim-president Alarcon (februari-september 1997) werd gisteren aangehouden op verdenking van frauduleus machtsmisbruik. (Reuters)