Dominee Boesak stak hulpgelden in eigen zak

De Zuid-Afrikaanse dominee Allan Boesak is vanmorgen door het Hooggerechtshof in Kaapstad schuldig bevonden aan diefstal en fraude ten bedrage van meer dan 1 miljoen rand (ruim 300.000 gulden). ,,De beklaagde eigende zich onrechtmatig geld toe dat was bestemd voor kinderen in Zuid-Afrika'', zo zei rechter John Foxcroft over de malversaties van Boesak, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig plaatshadden. De dominee, prominent lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), was toen voorzitter van de Stichting voor Vrede en Gerechtigheid, die streed tegen de apartheid, en had zitting in het bestuur van het Kinderfonds.

Boesak stond sinds augustus vorig jaar terecht voor 27 aanklachten van diefstal en fraude. De dominee wees eerder alle schuld van de hand en zei dat zijn boekhouder Freddie Steenkamp verantwoordelijk was geweest voor de malversaties. Steenkamp werd al in 1997 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Maar rechter Foxcroft oordeelde vanmorgen dat Boesak weet had van het misbruik en er zelf van profiteerde.

Zo ontving Boesak in 1988 namens het Kinderfonds 682.000 rand van de Amerikaanse popzanger Paul Simon. Boesak stortte 423.000 rand in de fondskas en hield zelf het verschil.

Allan Boesak hoorde de uitspraak vanmorgen met een stalen gezicht aan. Opvallend was de afwezigheid in de rechtszaal van prominente leden van het ANC. Tot nu toe had de regeringspartij, ook president Mandela, zich vierkant achter hem opgesteld.