Chaos in rechtspraak Suriname compleet

Suriname beschikt sinds gisteren over twee Hoven van Justitie. Geheel in strijd met de Surinaamse wet installeerde mr. Alfred Veldema, de kandidaat van de regering-Wijdenbosch, zichzelf gisteren tot opperrechter.

Een peloton mobiele eenheid moest daarvoor eerst een groep betogers uit de rechtzaal zetten, onder wie ex-president Venetiaan. Tijdens de procedure protesteerden naar schatting 1.500 betogers voor het gebouw.

De benoeming van Veldema door de regering-Wijdenbosch in juli vorig jaar is in Suriname zeer omstreden. De rechterlijke macht en de balie vinden de benoeming illegaal, omdat de regering-Wijdenbosch geen advies heeft gevraagd aan het Hof van Justitie, een wettelijk vereiste. In november zette Wijdenbosch al een bende van militairen, politiemensen en delinquenten in om het kantoor van de waarnemend president van het Hof, John von Niessewand, voor Veldema te `veroveren'. De magistraten werden verjaagd en er werden nieuwe sloten in het kantoor gezet.

Bij de installatie van Veldema hadden gisteren formeel drie rechters van Hof aanwezig moeten zijn. Aan die voorwaarde werd niet voldaan. Het isolement van de regering-Wijdenbosch bleek eerder deze week al, toen meer dan vijftig organisaties opriepen tot massaal protest tegen Veldema. Gisteren werd er slechts één andere opperrechter benoemd: mr. Rudy Braam. De derde kandidaat, mr. M. Pitti, zag af van zijn installatie. Zodoende zijn er onvoldoende `nieuwe' opperrechters om een raadskamer te vormen. In totaal zouden acht rechters worden geïnstalleerd, maar ook de rest liet verstek gaan.

Veldema wilde gisteren weinig zeggen, zijn kersverse collega Braam des te meer. ,,Als christen spring ik met mijn God over de hoogste muur'', verklaarde hij. ,,Met mijn God zal ik rechtspreken naar eer en geweten.''

De illegale benoeming van Veldema – en van procureur-generaal Heloïse Rozenblad – lijkt een poging van Wijdenbosch om de rechterlijke macht onder controle te krijgen. Die heeft namelijk een neiging tot onafhankelijkheid aan de dag gelegd. Of er een verband is met het Nederlandse proces tegen voormalig legerleider Desi Bouterse, een partijgenoot van Wijdenbosch, is onduidelijk. De chaos die de Surinaamse politiek en de economie kenmerkt, heeft zich nu in elk geval ook uitgebreid tot de rechtspraak.