Akkoord Noord-Korea en VS over inspecties

Amerikaanse inspecteurs krijgen toegang tot een ondergrondse installatie in Noord-Korea waar mogelijk wordt gewerkt aan een kernwapenprogramma. Ook zullen de VS en Noord-Korea eind deze maand in Pyongyang opnieuw gesprekken voeren over productie en verkoop van Noord-Koreaanse ballistische raketten. Daarover is na maandenlange onderhandelingen in New York overeenstemming bereikt.

In 1994 werd op het laatste nippertje een gewapend conflict afgewend over nucleaire activiteiten in het Noord-Koreaanse Yongbyon. In ruil voor onder andere hulp bij de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, zegde de regering in Pyongyang toe haar nucleaire programma te stoppen. In augustus ontdekten Amerikaanse satellieten evenwel verdachte activiteiten in de buurt van Kumchangni, 75 kilometer ten noordwesten van Yongbyon, die zouden kunnen duiden op hervatting van het kernwapenprogramma.

Washington houdt vol dat de installatie in Kumchangni nog geen bedreiging vormt, maar dat ze dat in de toekomst wel kan worden. Volgens het nu gesloten akkoord mogen de VS inspecties uitvoeren, zolang de verdenkingen blijven bestaan. Het eerste bezoek zal in mei zijn, het tweede een jaar later. Aanvankelijk eiste Noord-Korea 300 miljoen dollar voor toestemming voor de inspecties, later werd gesproken over compensatie in de vorm van voedselhulp. De VS hebben zo'n directe ruil altijd geweigerd. Wel maakte de regering gisteren bekend dat ze steun zal geven aan een project van een particuliere Amerikaanse hulporganisatie om de aardappelproductie in het hongerlijdende Noord-Korea te verbeteren en dat in de toekomst mogelijk meer voedselhulp zal worden gegeven, afhankelijk van de behoefte. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat dat geen toegeving is aan de eis voor compensatie. Nu Noord-Korea meewerkt aan de inspecties, kunnen de VS weer verder gaan met het uitvoeren van de raamovereenkomst van 1994, waarin bilaterale hulp is voorzien, aldus de woordvoerder.