Viertal voor fraude met hypotheken gearresteerd

Het landelijk rechercheteam (LRT) heeft gisteren vier mensen uit Den Haag aangehouden die ervan worden verdacht op zeer grote schaal hypotheekfraude te hebben gepleegd in Rotterdam en Den Haag.

De vier zouden 83 geldleningen tot een bedrag van in totaal 12,5 miljoen gulden onrechtmatig hebben verkregen.

Volgens een woordvoerder van het rechercheteam bevinden zich onder de benadeelde geldverstrekkers grote banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Naast het gerechtelijk vooronderzoek tegen de verdachten zal ook een financieel onderzoek worden ingesteld om hen het vermogen te ontnemen.

De verdachten, drie mannen en een vrouw, waren sinds 1995 actief op de woningmarkt in Den Haag en Rotterdam. Bij het verkrijgen van hypotheken maakten ze vooral gebruik van Hindostaans-Surinaamse kopers zonder geld, werk of een huis.

De verdachten leverden voor het verkrijgen van de leningen alle benodigde stukken zoals werkgeversverklaringen, loonstrookjes en taxatierapporten.

De kopers, die vaak geen weet hadden van de fraude, tekenden slechts de aktes bij de notaris. Soms kwamen ze er pas bij de vierde of vijfde woning op hun naam achter dat er iets niet in de haak was. In een aantal woningen zijn volgens de politie waarschijnlijk illegalen gevestigd.

Naast de 83 onrechtmatig verkregen leningen werden door de verdachten nog eens 26 pogingen ondernomen om hypotheken af te sluiten voor een bedrag van in totaal zeven miljoen gulden.

Het landelijk rechercheteam heeft gisteren in samenwerking met de regiopolitie op acht plaatsen in Den Haag en Rotterdam huiszoeking gedaan waarbij veel administratieve bescheiden in beslag zijn genomen.

De verdachten hebben zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting, uit winstbejag huisvesten van illegalen en belastingontduiking.

Deze week zullen ze worden voorgeleid aan de officier van justitie. Volgens een woordvoerder van het Landelijk rechercheteam zijn er vermoedelijk nog meer mensen bij de fraude betrokken geweest. Het onderzoek hiernaar wordt voortgezet, aldus de politiewoordvoerder.