Vedior rekent op vertraging in groei van uitzendbranche

Na jaren van explosieve winst- en omzetverbeteringen krijgt de uitzendbranche dit jaar te maken met fors lagere groei. Dat zei bestuursvoorzitter G. Smit van uitzend- en schoonmaakconcern Vedior vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers over 1998.

In Nederland was de omzetgroei van de uitzendbureaus van Vedior volgens Smit aan het einde van het jaar zelfs bijna tot nul gedaald. Gunstige ontwikkelingen in de eerste drie kwartalen brachten het groeitempo van de Nederlandse tak van Vedior toch nog op 18 procent.

De omzet in Frankrijk, goed voor de helft van het Vediortotaal, nam met liefst 28 procent toe. Dat land kampte echter, net als Nederland, België en Duitsland, met afvlakkende groei tegen het einde van het jaar.

Die trend zal doorzetten, verwacht Smit. Oorzaak: economische tegenwind. ,,Als het economisch wat minder gaat, is het flex-stuk het eerste waar een onderneming zijn capaciteit aanpast.'' Alleen relatief nieuwe markten als Spanje en Italië, die spectaculaire groeicijfers boekten, zullen daar volgens Smit geen last van hebben.

De uitzendbranche als geheel groeide de afgelopen jaren 18 procent. Smit verwacht dat dit cijfer de komende jaren op hooguit 10 tot 15 procent uitkomt.

Vedior zag zijn winst over 1998 met 25 procent toenemen tot 226 miljoen gulden, terwijl de omzet met 20 procent steeg tot 8,9 miljard. Het bedrijfsresultaat klom met 38 procent tot 364 miljoen gulden. De winst per aandeel bedroeg 2,27 gulden, een toename met 26 procent.

Vedior had per dag gemiddeld 155.000 uitzendkrachten aan het werk, 15.000 meer dan in 1997. Onder meer door integratie van drie Franse uitzendketens en prijsstijgingen werd Vedior winstgevender. De brutomarge steeg van 3,6 naar 4,1 procent. Smit: ,,Wij hebben ons er zo sterk op gericht om boven de 4 procent te komen, dat dat hier en daar ten koste is gegaan van marktaandeel.''

In Frankrijk verloor Vedior één procent marktaandeel, doordat concurrenten Manpower en Adecco met prijzen stuntten. ,,Dat heben ze gemerkt in hun cijfers en daar zijn ze nu op teruggekomen. De Franse markt is nu een stuk rustiger.''

In Nederland bleef het marktaandeel stabiel op 10 procent. Vedior is daarmee de nummer drie, na Randstad en Start. Het van detailhandelsconcern Vendex afgesplitste Vedior heeft 1300 vestigingen in acht landen.