TV-COMPONISTEN

Harry Bannink werkte vroeger veel voor de radio, maar is vooral bekend van de musicals die hij maakte met onder andere Annie M.G. Schmidt en zijn liedjes voor tv-programma's als Farce Majeur, De J.J. de Bomshow, Sesamstraat en Klokhuis.

Een constante in zijn werk is de samenwerking met lieddichters als Mies Bouhuis, Willem Wilmink en Hans Dorrestein. ,,Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot liedjes'', zegt Bannink. ,,Puur instrumentele muziek heb ik nauwelijks gemaakt. Teksten werken inspirerend. Als ik muziek van Ennio Morricone hoor of een Kurt Weill-vertolking van Jasperina de Jong, dan is dat ook inspirerend, maar anders. Het roept in mij de lust op tot liedjes maken. Wat een heerlijk vak heb ik toch.'' Bannink ziet geen verschil tussen muziek bij programma's voor volwassenen en programma's voor kinderen. ,,De muziek van Sesamstraat is voor mensen van 3 tot 93.'' Hij vindt het zelfs heel storend om specifiek iets voor kinderen te componeren. ,,Muziek mag niet schools of infantiel klinken.'' Het medium televisie stelt volgens hem eigen eisen aan de muziek. ,,Je hebt te maken met snelle camera-overgangen en daar moet je met je muziek op inspelen. Bij Farce Majeur verdwenen panelleden patsboem uit beeld, zodra ze uitgezongen waren. Een ellenlang naspel, zoals in het theater, werkt dan niet. Ik kan me voorstellen dat mensen thuis soms dachten `hé, daar mist een maat', maar ik probeer zulke problemen altijd zo muzikaal mogelijk op te lossen.''

(Tekst Edo Dijksterhuis, Foto Harmen de Jong)