Tokio ziet einde krimp economie

De verslechtering van de Japanse economie ,,komt tot stilstand'' maar de situatie is onverminderd ,,moeilijk''. Dit bericht het Japanse Economisch Planbureau vandaag in zijn maandelijkse rapportage.

Lichtpunten in de privé-sector zijn sinds begin dit jaar lichte stijgingen in consumptie en productie in de zware industrie, aldus het EPA. Daarnaast beginnen overheidsmaatregelen als uitbreiding van publieke werken en steun aan de financiële sector enige verlichting te brengen. Dit lijkt te worden ondersteund door de bekendmaking eind vorige week dat het aantal faillissementen de laatste maanden licht daalt. Ook stijgen de beurskoersen in Tokio.

Minister Taichi Sakaiya (hoofd van EPA) zei vandaag op een persconferentie: ,,Het is niet zeker dat de bodem is bereikt en nu een opleving nadert. Er zijn nog veel onzekere factoren in werkgelegenheid, consumptie en investeringen.'' Wel zijn ,,tekenen minder geworden dat de situatie verslechtert''.

De Nihon Keizai Shinbun vulde vandaag een van Sakaiya's onzekere factoren met cijfers in: kapitaalinvesteringen dalen het komende jaar met 10 procent. Het blad baseert dit op eigen onderzoek onder Japans grootindustrie. De daling heeft plaats in alle sectoren, ook vanouds sterke sectoren als auto's en telecommunicatie.

Zo zal bijvoorbeeld telecommunicatiegigant NTT de investeringen met 13 procent terugbrengen. De voorziene daling in boekjaar 1999 (dat op 1 april begint) is aanmerkelijk sterker dan de daling van ruim vier procent in het lopende jaar.

De twee opeenvolgende jaren van dalende investeringen volgen op een eerdere daling van drie aansluitende jaren van 1992 tot 1995.

Een verbetering van de economie in de komende maanden zal vooral te danken zijn aan de grote overheidsuitgaven waartoe na eerdere regeringen ook het kabinet van premier Keizo Obuchi (eind vorig jaar) besloot. Deze uitgaven lopen door tot de herfst en minister Sakaiya erkende vandaag dat ,,er nog steeds ruimte is voor debat'' over de vraag of het positieve effect langer zal doorwerken. Premier Obuchi herhaalde vandaag de verkiezingsbelofte dat hij zich ,,blijvend zal inspannen'' voor herstel.