Taxfree winkels per 1 juli toch weg in EU

De belastingvrije verkoop van goederen binnen de Europese Unie zal na 1 juli toch ophouden te bestaan. Een meerderheid van de Europese ministers van Financiën verzette zich gisteren tegen een verlenging. De Britse premier Blair, grootste voorstander van een langere termijn, kan het onderwerp wel opnieuw ter sprake brengen tijdens de komende Europese top in Berlijn.

Afschaffing van belastingvrije verkoop heeft plaats omdat deze strijdig zou zijn met de regels van de interne markt. Vakbonden, luchthavens en veerbootmaatschappijen vrezen fors inkomens- en banenverlies.

De Europese Commissie concludeerde vorige maand na een door premier Blair gevraagde studie dat afschaffing van dutyfree daar nauwelijks effect op heeft.

Zeelieden die zijn aangesloten bij de Franse communistische bond CGT en werknemers van het bedrijf Seafrance blokkeerden gisteren uit protest de ingang van de Kanaaltunnel bij Calais. (ANP)