Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het tekort aan leerkrachten dat scholen dwingt onbevoegd personeel aan te nemen. Verder een rapport over de bouw waar arbeiders die met beton werken het risico lopen kwarts in hun longen te krijgen. Met stoflongen en allergie tot gevolg. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van Henk Koning, scheidend president van de Algemene Rekenkamer en het slot van de driedelige voorbeschouwing op het proces tegen Desi Bouterse dat volgende week zou moeten beginnen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Opsporing Verzocht. De volgende zaken: Twee overvallen in het centrum van Veghel; Overvallen op reisbureaus en ongewenste contacten die met kinderen kunnen worden gelegd via Internet. Ned.1, 21.06-21.34u.

Nova. Aandacht voor het aftreden van de Europese Commissie naar aanleiding van het kritische rapport over vriendjespolitiek. Ook een gesprek met voormalig voorzitter van het NOC*NSF Wouter Huibregtsen over o.a. het royement van IOC-leden die zich schuldig maakten aan omkooppraktijken. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Affenadler im Reich der Maya. Natuurdocumentaire over de Zuid-Amerikaanse harpij, een arendsoort die een meter hoog kan worden en ongeveer negen kilo weegt. Het dier leeft van apen, zwijnen, neusberen en honden. De maya's vereerden deze grote roofvogel en beschouwden hem als bode tussen het dodenrijk en de wereld der levenden. ZDF, 20.15-21.00u.

Histories: Hitlers helpers. Serie over de kopstukken van het nazi-regime. Hitlers hofhouding bestond uit drie kringen. Een buitenkring van regionale partijleiders en ministers, een middenkring van politieke kopstukken als Göring en Himmler, en een kring met een handvol vertrouwelingen als Albert Speer, lijfarts Karl Brandt, perschef Otto Dietrich en de belangrijkste van deze intimi, Martin Bormann. Afl.: Martin Bormann. Canvas, 20.55-21.45u.

Antenne. Voor veel boerenbedrijven is het moeilijk het hoofd boven water houden. Om aan extra inkomsten te komen schakelen landbouwbedrijven onder meer over naar zogeheten zorgboerderijen, waar verstandelijk gehandicapten meedraaien in het agrarisch bedrijf. Ned.2, 21.40-22.05u.

Jailbirds. Portretten van vrouwen in de vrouwengevangenis van Yorkshire. Toni is aan het afkicken van haar heroïneverslaving en gaat naar de gevangenisdokter. Ivy, een overgrootmoeder, arriveert in de gevangenis evenals een zeventienjarig meisje. Afl.: Sugar and spice. BBC1, 22.30-23.00u.

37°. In het Duitse Frankenland bestaan nog vele kleine bierbrouwerijen, die echter grote moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Deze bedrijfjes boksen op tegen de grote concerns, die de prijzen voortdurend verlagen. Bovendien drinken Duitsers minder bier. Afl.: Kein Leben ohne Bier. ZDF, 22.30-23.00u.

Close up. Vanavond een portret van schrijfster en feministe Germaine Greer. Afl.: Close to the bone. BBC1, 22.30-23.20u.

OverLeven. In de jaren zestig ontdekte de Amerikaanse geheime dienst dat de Russen in het geheim een enorm gevaarte aan het bouwen waren. Later bleek dat het een nieuw, revolutionair transportmiddel te zijn, dat zowel iets van een boot als van een vliegtuig weg had. Nu de oorlogsdreiging is verdwenen proberen de Russen hun hoogstandje in het Westen aan de man te brengen. Canvas, 22.55-23.45u.

DRAMA

De zeven deugden. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.34-22.22u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met schrijver en literatuurkenner Thomas Ross. Zanger Robert Jan Stips zal zijn nieuwste nummer ten gehore brengen. RTL4, 23.15-24.00u.

FILM

Queens Logic (Steve Rash, 1991, VS). Bitterzoete, enigszins voorspelbare komedie volgens het stramien van Diner en The Big Chill. Over de hereniging van een aantal jeugdvrienden uit de New-Yorkse wijk Queens, die nog steeds met volwassenwordingsproblemen kampen. Smakelijke cast met Kevin Bacon, Linda Fiorentino, John Malkovich, Joe Mantegna, Ken Olin. Muziek van Joe Jackson. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Out on a Limb (Francis Veber, 1992, VS). Alom als onzinnig beschouwde, dwaze komedie van de Franse kluchtregisseur Veber. Yuppie Matthew Broderick redt in provinciestadje zijn jonge zusje uit handen van Jeffrey Jones, de kwaadaardige tweelingbroer van hun stiefvader. Veronica, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

The Hit List (William Webb, 1993, VS). Thriller. Huurmoordenaar Jeff Fahey valt voor fatale weduwe Yancy Butler. Ook met James Coburn. Veronica, 21.55-23.40u., met reclame.

Savoy-Hotel 217 (Gustav Ucicky, 1936, Duitsland). Thriller over moord op lichtzinnige dame in hotel. Met Hans Albers. ARD, 0.45-2.20u., zwart-wit.

. On the Waterfront (Elia Kazan, 1954, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.00-2.45u., zwart-wit.

The Magnificent Ambersons (Orson Welles, 1942, VS). Ook Welles' tweede film werd een klassieker: een virtuoze periodevertelling over even trotse als machtige familie die de komst van auto en andere noviteiten niet overleeft. Met Joseph Cotten, Dolores Costello, Agnes Moorehead, Tim Holt. ZDF, 1.20-2.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

La revanche de Roger la Honte (André Cayatte, 1947, Frankrijk). Vervolgfilm naar Jules Mary's populaire roman over fortuinzoeker. Morgen, TV5, 10.15-12.00u. & 14.15-16.00u., zwart-wit.

Dumb Dicks / Detective School Dropouts (Filippo Ottoni, 1986, VS/Italië). Komedie met Lorin Dreyfuss en David Landsberg als onhandige privé-detectives. Morgen, SBS6, 13.30-15.10u.