PKK waarschuwt:`Toeristen in Turkije niet langer veilig'

De (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft buitenlandse toeristen gisteren gewaarschuwd Turkije te mijden. De PKK voerde daarmee haar strijd voor de vrijheid van haar gevangen leider, Abdullah Öcalan, op.

De waarschuwing werd gevolgd door een aanslag in een wijk in Ankara waar veel buitenlanders wonen. Daarbij viel een gewonde. Zaterdag kwamen dertien mensen om bij een brandbomaanslag op een winkelcentrum in Istanbul. Volgens de Turkse autoriteiten heeft de PKK de verantwoordelijkheid voor die aanslag voor zich opgeëist, maar dat werd vanochtend door een woordvoerder van de PKK in Wenen tegengesproken. Volgens deze woordvoerder is deze aanslag ,,niet de stijl van de PKK'' en zou deze door een andere extremistische Koerdische groep kunnen zijn gepleegd. Er zijn ook berichten dat ultra-linkse groepen nu met Koerdische extremisten samenwerken tegen de Turkse staat.

Volgens een verklaring van de PKK die gisteren door het in Duitsland gevestigde pro-Koerdische persbureau DEM werd verspreid, ,,is besloten de oorlog tegen de Turkse staat op elk gebied te escaleren tot president Apo (Öcalan) zijn vrijheid heeft verkregen''. ,,Elk gebied van Turkije is een oorlogszone, met inbegrip van die streken die door de Turkse staat als toeristisch gebied zijn aangemerkt. Het is essentieel dat geen toerist naar Turkije gaat, dat regeringen hun burgers waarschuwen en dat reisbureaus reserveringen annuleren.'' Volgens de PKK gebruikt de staat zijn inkomsten uit toerisme – in 1998 10 miljard dollar – ,,om de vuile oorlog tegen de Koerden van Turkije te voeren''.

De kustgebieden langs de Egeïsche en de Middellandse Zee trekken jaarlijks miljoenen buitenlandse vakantiegangers, onder wie Duitsers en Britten de grootste groepen vormen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde potentiële toeristen gisteren de dreigementen serieus te nemen. ,,Er kan geen 100 procent veiligheid zijn in de toeristische centra'', aldus een woordvoerder. Ook het Britse ministerie maande reizigers naar Turkije extra voorzichtig te zijn. Duitse reisbureaus klaagden al over een traag begin van het vakantieseizoen wegens het geweld in Turkije rondom de gevangenneming van Öcalan.

Het is overigens niet zeker dat de PKK in staat is om een harde terreurcampagne te organiseren. Het Turkse leger heeft de separatistische beweging in de afgelopen jaren zware slagen toegebracht. Eerdere dergelijke dreigementen, midden jaren negentig, leidden tot een reeks aanslagen in toeristenoorden waarbij over een periode van drie jaar in totaal zes doden en tientallen gewonden vielen. De aanslagen leidden tot een tijdelijke inzinking van de toeristenindustrie, die echter geen blijvende schade opliep. De PKK zette vervolgens de campagne stop in een poging haar imago te verbeteren en in Europa politieke steun te vinden. (Reuters, AFP, AP)