Omroep overweegt staking

De vakbonden CNV Media, de NVJ en FNV-Kiem overwegen vrijdag een werkonderbreking houden bij de publieke omroepen. Welke vorm de actie precies krijgt en of daarbij de televisie `op zwart' gaat is nog niet bekend. Dit hangt af van overleg morgen tussen de bonden en de actiecomités van de omroepen.

Het overleg over een nieuwe CAO voor het omroeppersoneel zit muurvast. De bonden vinden het loonbod van vier procent in anderhalf jaar dat de werkgevers vorige week deden te mager. Zij eisen zes procent. Het overleg wordt pas hervat als de publieke omroepen bereid zijn te praten over deze loonsverhoging en over een regeling voor de gevolgen van de zogeheten Flexwet.

Het omroeppersoneel heeft de vorige week begonnen prikacties opgevoerd. Het radionieuws van acht uur 's ochtends startte gistermogen pas na een actiespot van vier minuten. Daarna volgde voor elk journaal een pauze van een minuut. Vorige week was dat nog dertig seconden. Ook actualiteitenrubrieken begonnen later omdat er actiespotjes werden uitgezonden.

De redacties maken niet meer van te voren bekend welke programma's korter gaan duren. Teletekst kondigt aan meer pagina's te gaan schrappen en actieteksten daarvoor in de plaats te zetten. De Dienst Kijk- en Luisteronderzoek en de afdeling Programmagegevens gaan door met de acties en geven geen informatie meer door. Ook de Tros, die vorige week nog niet meedeed aan de acties, zond gisteren de actiespot uit.

De werkgevers willen dat de actiespotjes niet langer te horen of te zien zijn. Zij beroepen zich op de Mediawet, waarin staat dat de verantwoordlijkheid voor de invulling van de programmering bij de directies ligt. Er is echter nog geen sprake van juridische stappen.

Volgens een woordvoerder van FNV Kiem kunnen de werkgevers de werkonderbreking van vrijdag alleen voorkomen door met een nieuw voorstel te komen. Behalve aan loonsverhoging hechten de bonden vooral aan een regeling voor de `zomerstop'. Omdat in de zomer veel herhalingen worden uitgezonden, staan veel omroepmedewerkers in die periode twee maanden op straat. Tot nu toe gedoogde de overheid dat zij in die tijd een WW-uitkering kregen, maar volgens de FNV-woordvoerder neemt de bereidheid hiervoor af.