Nutreco heeft weinig last van varkenspest

De resultaten van vee- en visvoerbedrijf Nutreco hebben nauwelijks geleden onder de varkenspest. ,,We zijn door onze spreiding over verschillende regio's en sectoren in staat om een stootje op te vangen'', zei topman Richard van Wijnbergen.

Nutreco presenteerde vanochtend de jaarcijfers over 1998. De nettowinst steeg met 23 procent tot 114 miljoen gulden; de omzet met 12 procent tot 5,4 miljard gulden. Nutreco kreeg wel te maken met tegenvallers door de varkenspest in Nederland. Zo moest bijvoorbeeld een varkenslachterij in Druten drie maanden dicht. Maar in Spanje profiteerden de voerfabrieken van het concern van de extra vraag van Spaanse fokkerijen. Die zijn druk bezig geweest om de weggevallende Nederlandse productie te compenseren.

Nutreco, sinds vorige maand een Midkap-fonds in Amsterdam, debuteerde op de effectenbeurs in juni 1997. Het concern richt zich op drie agrarische productieketens: varkens, pluimvee en vis (zalm en forel). Het concern is Europees marktleider in de productie van veevoer en wereldwijd marktleider in zalmvoer. Daarnaast is het bedrijf posities aan het opbouwen in het grootbrengen, verwerken en aan klanten verkopen van de dieren. De forse winststijging was voor de helft te danken aan het overnemen van een negental kleinere bedrijven, waarvan het Nederlandse veevoederbedrijf UTD het belangrijkste was. De andere helft van de winststijging was te danken aan autonome groei. De aqua-tak groeide met 15 procent, de agri-divisies met 9 procent. De omzet steeg minder snel dan de winst door de lage prijzen van de grondstof voor het voer. De inkoop van soja/granen en vismeel/visolie bepalen voor driekwart de hoogte van de omzet.

Nutreco verwacht ook dit jaar weer veel van overnames. In de zalmwereld zijn bijvoorbeeld veel concurrenten onderdeel van grotere bedrijven. De afgelopen maanden zijn een aantal daarvan door het moederconcern tot `niet-kernactiviteit' benoemd. In de Noorse pers verschenen gisteren al berichten over een mogelijke samenwerking van Nutreco met de Noorse zalmkwekerijen van het industriële conglomeraat Norsk Hydro en het chemische concern Stolt-Nielsen. Gezamelijk zou dat trio een wereldwijd marktaandeel van 25 procent in de zalmproductie krijgen. ,,Ik ken het bericht'', zei bestuurder Wout Bakker. ,,Maar geef geen commentaar.''

Dit jaar verwacht Nutreco een winststijging ,,in lijn met de doelstelling'' (een gemiddelde winststijging van 10 procent). Beleggers reageerden positief op de cijfers. De koers van het aandeel steeg vanochtend met 0,55 euro (ofwel 1,5 procent) tot 36,50 euro. De winst per aandeel over 1998 kwam uit op 3,86 gulden (1,75 euro), een stijging van 19 procent. Het bedrijfsresultaat steeg met 21 procent tot 181 miljoen gulden. Het voorgestelde dividend is 1,16 gulden (0,53 euro), een stijging van 54 procent.