Multicultureel

Naar aanleiding van het artikel `Radio als integrator' (NRC Handelsblad, 3 maart), het volgende: multicultureel is een modieuze term voor iets dat al veel langer bestaat. Wie enige moeite doet kan een heel aardig 78-toerenprogramma samenstellen met muziek uit een veelvoud van landen. Want multicultureel is meer dan migrantenmuziek, al wordt dat vaak verondersteld en dat leidt tot merkwaardige situaties. Kort geleden zat ik met een Afrikaan in een forum. Hij beklaagde zich er over dat in onze concertzalen zo weinig trommels te horen zijn. Ik heb hem moeten uitleggen dat pauken e.d. alleen gebruikt worden als de componist dat voorschrijft. De al enige jaren in Nederland woonachtige muzikant wist dat niet. Dat is geen schande, maar ik verwacht wel dat wanneer wij belangstelling hebben voor zijn cultuur het omgekeerde ook het geval zal zijn, want dat is pas multicultureel.

Over het door Johannes Theurer bestuurde radiostation Multikulti het volgende: al enige jaren probeer ik toe te treden tot een door hem geleide EBU-commissie van programmasamenstellers. Dit is door Theurer keer op keer verhinderd omdat ik volgens hem niet de juiste muziek zou draaien. Multicultureel is volgens hem migrantenmuziek en daar valt muziek uit Groningen, Baskenland, Denemarken en de Georgia Sea Islands niet onder.

    • Wim Bloemendaal
    • Moddergat Vpro
    • de Zenders Peazens