Kunstwerk in Groenlo tegen wildplassen

In Groenlo komt een kunstwerk dat in het weekeinde dienst gaat doen als openbaar urinoir. Het multifunctionele kunstwerk is een initiatief van woningcorporatie De Woonplaats en kost zo'n 50.000 gulden. Het komt in een voormalige kloostertuin te staan.

Deze tuin gaat binnenkort het centrum verbinden met een grote parkeerplaats. Naar verwachting kiezen veel jongeren die in het weekeinde in het Achterhoekse vestingstadje uitgaan, hun weg via het kloostertuinpad. Het kunstwerk moet het wildplassen tegengaan.

De Amsterdamse landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft opdracht gekregen een ontwerp te maken. ,,De gedachten gaan uit naar een kunstwerk met fontein. Uiteraard moet er ook goed naar de technische aspecten worden gekeken, zoals het afvoeren van de urine'', vertelt een woordvoerder van De Woonplaats.

Groenlo, in de volksmond het `Las Vegas van de Achterhoek', trekt ieder weekeinde duizenden discogangers.

De gemeente Groenlo heeft al van alles geprobeerd om het wildplassen in te dammen. Plaspalen en semi-permanente gebouwtjes met plaspalen werden door de politiek of horeca afgewezen. Het plaatsen van dranghekken bleek 's nachts te veel geluidsoverlast voor omwonenden op te leveren. (ANP)