Japanse effectenhuis Nomura wil miljardensteun van banken

Het Japanse effectenhuis Nomura is op zoek naar 300 miljard yen (vijf miljard gulden) aan financiële steun van Japanse banken, zo bericht de Financial Times vandaag. Nomura is het grootste effectenhuis van Japan en was eens het boegbeeld van Japans financiële macht.

Nomura maakte in de eerste helft van het lopende boekjaar een verlies van ruim 200 miljard yen (3,3 miljard gulden) op vooral buitenlandse activiteiten en kondigde herstructureringen aan waaronder een reductie van het personeel met 20 procent. Het verlies voor het hele jaar zou nu kunnen uitkomen op 500 miljard yen (ruim 8 miljard gulden). Cruciaal zijn de resultaten van de lokale dochter Nomura Finance waar grote verliezen worden verwacht. Een reeks grote Japanse banken behoort tot de grootaandeelhouders in Nomura en ze lijken welwillend te reageren op Nomura's verzoek.

In Japans geplaagde bankensector zelf zouden de Fuji en Yasuda Trust overeenstemming hebben bereikt over vergaande samenwerking, zo berichten Japanse kranten op basis van anonieme bronnen. Resultaat zou sluiting zijn van de helft van Yasuda's kantoren. Afgelopen herfst kwamen al berichten naar buiten dat Fuji – deel van hetzelfde concern als Yasuda Trust – in samenwerking met de Dai-ichi Kangyo Bank een nieuwe trustbank zou opzetten om het geplaagde Yasuda Trust te ontlasten. De naam van de DKB ontbreekt nu geheel in de berichten. Het is dus de vraag of er nu wel zekerheid over de toekomstplannen is. Alle genoemde banken moeten herstructureringen doorvoeren in ruil voor overheidskapitaal ter versterking van hun kapitaalbasis.