Internationale beurzen

LONDEN

De aandelenkoersen in Londen stegen vanmorgen door het hogere slot op Wall Street gisteren en een gunstige stemming op de beurzen in het Verre Oosten. Het aftreden van de Europese Commissie vannacht verhoogde de onzekerheid op de Europese beurzen niet noemenswaardig en veroorzaakte nauwelijks een rimpeling in de koersen. De FTSE-index was rond het middaguur een procent hoger op 6268 punten.

FRANKFURT

Niet het aftreden van de Europese Commissie, maar het aftreden vorige week van minister Lafontaine van Financiën werkte vanochtend nog steeds door op de beurs in Frankfurt, waar de Dax-index met 1,3 procent steeg naar 5093 punten. Verzekeraars Allianz en Münchener Rück waren de opvallendste stijgers. Deutsche Bank voegde 1,8 procent toe op basis van hoogespannen verwachtingen over de definitieve jaarcijfers die donderdag bekend worden.

PARIJS

De beurs van Parijs hield zich niet aan de gunstige stemming in de rest van Europa. De CAC-index dook in de loop van de ochtend omlaag naar een verlies van 1 procent op 4184 punten. Reden was een verkoopgolf van aandelen France Telecom. Dat presenteert morgen zijn jaarcijfers, en beleggers zijn bezorgd dat de winst tegenvalt. Beleggers in de banksector kennen BNP kennelijk nog steeds goede kansen toe in zijn bod op de banken SG en Paribas. Alledrie de banken stegen in koers.

TOKIO

Net als gisteren zijn de aandelenkoersen op de beurs van Tokio vanmorgen gestegen. Ditmaal ging het Nikkei-gemiddelde omhoog met 293,22 punten (1,9 procent) tot 16.072,82. Voor het eerst sinds begin augustus vorig jaar zat de beursgraadmeter weer boven de grens van de 16.000 punten. De beurs in Korea steeg met 1,7 procent. Australië boekte een winst van 0,9 procent. Hongkong was aan het slot van de handel 0,7 procent hoger en kwam ook uit op een record.

NEW YORK

Het is de effectenbeurs in New York gisteren niet gelukt de magische grens van 10.000 punten te doorbreken. Het Dow Jones-gemiddelde sloot op het record van 9958,77 punten, een winst van 82,42 punten (0,85 procent). Tijdens de handel van gisteren stond de Dow zelfs even op 9970 punten.