`Incidenten horen bij ijshockey'

De finalereeks om de Nederlandse ijshockeytitel begon met vechtpartijen en eindigde met een conflict. Toch maakt Henk Hille, directeur van de Nederlandse IJshockeybond(NIJB), zich geen al te grote zorgen, twee dagen nadat Nijmegen de landstitel prolongeerde ten koste van Amsterdam. ,,Laten we niet overdrijven. Twee incidentjes, waar praten we over?''

Amsterdam bracht vrijdag, in het vijfde duel uit de best-of-seven-serie, een niet-speelgerechtigde speler op het ijs, aanvaller Jason Tatarnic. Nijmegen was woedend over het bedrog en dreigde na afloop van de 4-3 nederlaag met een boycot van de zesde finalewedstrijd.

Zover kwam het niet, nadat officials diep in de nacht de reglementen er nog eens op nasloegen. Tatarnic had niet mogen spelen, maar de NIJB zag af van sancties en verwees de zaak door naar de tuchtcommissie. Hille: ,,Maar de boodschap is duidelijk: dergelijke grappen zijn voortaan uit den boze.''

De bond stond voor nog een dilemma: waar moest het zesde duel gespeeld worden? Omdat in de Amsterdamse Jaap-Edenhal een vlooienmarkt op de agenda stond, besloot de NIJB uit te wijken naar Tilburg. Tot ongenoegen van Nijmegen, dat ditmaal voet bij stuk hield.

Na overleg met Amsterdam werd pas op het allerlaatste moment besloten het duel in Nijmegen te laten spelen en de recette te delen. Hille: ,,We hadden Amsterdam nog zo gewaarschuwd. `Komt wel goed, komt wel goed', kregen we telkens te horen. Gelukkig kwam het uiteindelijk goed, zij het na een herenakkoord.''

Zorgwekkender dan het onderlinge gesteggel is de toestroom bij ijshockeywedstrijden van voetbalsupporters met een stadionverbod. Bij het eerste duel bezorgden tientallen heethoofden de Nijmeegse politie handenvol werk. Hille onderkent de problemen, maar hij wil geen stadionverboden uitvaardigen. ,,We blijven samenwerken met de politie. Stadionverboden zijn een te zware sanctie voor een te gering probleem.''