Duisenberg: banken dicht met oudejaar

Om risico's bij de overgang naar het nieuwe millennium te voorkomen zouden alle banken in de Europese Unie op oudejaarsdag dicht moeten. Dat heeft voorzitter Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren voorgesteld aan de ministers van Financiën van de eurolanden.

Duisenberg wil zoveel mogelijk risico's met computerapparatuur rond de overgang naar het jaar 2000 uitsluiten. Daarom is de ECB in Frankfurt op vrijdag 31 december 1999 ook gesloten.

Dat maakt internationale vergelijkende betalingen via het Target-systeem onmogelijk, een extra reden om banken die dag dicht te houden, aldus Duisenberg. Hij deed zijn voorstel tijdens informeel overleg met de ministers van Financiën van de elf euro-lidstaten. Deze vergadering kan formeel geen besluiten nemen.

Minister Zalm (Financiën) wil met de Nederlandse Vereniging van Banken overleggen over een sluiting. (ANP)

ECOFIN15