Damrak stijgt, Baan duikt

Op het Damrak dreven de aandelenkoersen vanmorgen mee op de trend omhoog die in New York, het Verre Oosten en de meeste Europese beurzen de aandelenkoersen licht liet stijgen. De AEX-index klom met bijna één procent (5,29 punten) naar 540,34 punten.

De winst van de AEX was volgens handelaren niet louter toe te schrijven aan externe invloeden. Zonder hoge omzetten te bereiken bleek vanmorgen een kleine koopinteresse genoeg om de meeste hoofdfondsen in de plus te houden.

Een van de weinige uitzonderingen was Koninklijke Olie, dat evenals oliefondsen op andere beurzen weer wat moest inleveren van de koerswinst die vorige week op basis van de gestegen olieprijs was geboekt. Baan bleef dalen, en bereikte op 6,30 euro een nieuw dieptepunt.

Grootste winnaar onder de AEX-Fondsen was Vendex, dat ruim 3 procent won op 22,95 euro. De belangstelling voor het fonds kwam vooral op gang nadat zakenbank Goldman Sachs een koopaanbeveling had gedaan.

De vorig jaar van Vendex afgesplitste dienstensector Vedior presenteerde vanochtend een 25 procent hogere winst. Het AMX-fonds won daarop ruim 2 procent op 20,45 euro.

Veevoederbedrijf Nutreco kwam eveneens met fraaie winstcijfers. Beleggers waardeerden die met een klein koerswinstje van 0,55 euro op 36,50. Cardio Control won op de NMAX 0,10 euro op 9,05 dankzij een winstverdubbeling naar 2 miljoen gulden.

De mededeling, gisteren nabeurs, dat chemiebedrijf Cindu zijn notering wil opgeven leidde tot een forse stijging van de koers van 47,50 naar 52,75 euro. De Nederlandse Participatiemaatschappij is samen met het Belgische Sofinim sinds vorig jaar voor 84 procent eigenaar van Cindu. Door verkopen van bedrijfsonderdelen is inmiddels nog maar weinig van de onderneming over.