BVD: asieltolken niet corrupt

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft geen corruptie aangetroffen onder tolken die worden ingezet bij de verhoren van asielzoekers.

Minister Peper (Binnenlandse Zaken), verantwoordelijk voor de BVD, schrijft dit in een brief die gisteren aan de Tweede Kamer is gestuurd.

De BVD meldt ,,geen bewijzen te hebben gevonden'' van corruptie onder de zogenoemde asieltolken. De dienst heeft ook geen bewijzen dat tolken worden ingeschakeld door mensensmokkelorganisaties om asielzoekers naar Nederland te halen.

Staatssecretaris Cohen (Justitie) vroeg aan de BVD onderzoek te doen naar aanleiding van een rapport van advocatenkantoor Bos-Veterman en Van As Advocaten in Nieuwegein, dat zich voornamelijk bezighoudt met vreemdelingenzaken. Tolken vertalen de verhalen van asielzoekers onjuist en `kleuren' deze zelfs bij, aldus de advocaten in hun rapport. De belangen van de tolken zouden verder reiken dan alleen vertalen; ze zouden als reisagenten asielzoekers naar Nederland halen. Ook zou de Immigratie- en Naturalisatie-Dienst (IND) als gevolg van de grote werkdruk, de antecedenten van de tolken niet of nauwelijks screenen.

Advocaat P. Bogaers van het advocatenkantoor toonde zich vanochtend ontevreden over de bevindingen van de BVD. ,,Ik heb bijvoorbeeld diverse getuigen aangereikt, maar de dienst heeft slechts met twee van hen gesproken.''

De tolken die worden ingezet door de IND worden al jaren bekritiseerd. De Nationale Ombudsman bij voorbeeld, stelde in 1995 dat de tolken onvoldoende integer, deskundig en onpartijdig waren.

Het ministerie van Justitie heeft steeds op de zeer hoge werkdruk bij de IND gewezen, waardoor het aantal nog te behandelen asielaanvragen onverminderd groot blijft. De vele verschillende talen en dialecten van asielzoekers zijn daarnaast een ander probleem; Nederland telt over het algemeen te weinig tolken die al deze talen en dialecten beheersen.