Bethlehem

Wat je ook van de bolsjewieken kunt zeggen, slim waren ze wel. Ze hadden een uitstekend gevoel voor theater, en ze beseften dat hun ideologie voor de Russen alleen acceptabel was als ze die omsmeedden tot een nieuwe religie. Nu komt één geschiedenis in bijna iedere godsdienst voor: De Vlucht van de Profeet voor Het Kwade. Dus ook in het marxisme-leninisme.

Lenin moest, wegens zijn geïntrigeer, in de zomer van 1917 inderdaad even de wijk nemen. Vermomd als arbeider verborg hij zich vier dagen lang in een boerenschuur bij het dorpje Razliv, vervolgens werd hij door de arbeider Jemeljinov het gelijknamige meer overgeroeid en korte tijd in een strohut verstopt. Dat was alles.

Maar toen kwam de vergoddelijking. Al kort na Lenins dood werd bij de strohut een monument gebouwd, plus een museum met zijn kussen en dekbed (`Kopie' staat er nu braaf bij). De boerenschuur, die totaal verrot was, werd, zo hoorde ik van de buren, rond 1970 geheel opnieuw opgebouwd. Om het huisje kwam een soort grote glazen doos, als gold het de stal van Bethlehem. De arme Jemeljinov was ondertussen van kamp naar kamp gesleept. ,,Stalin was er ook bij'', zeiden de partijchefs jarenlang, maar hij wist wel beter. Hij stierf in de jaren vijftig na een rampleven.

De strohut, die ieder voorjaar weer werd opgebouwd, is na de perestrojka zo vaak in brand gestoken dat men er maar mee gestopt is. Voor de rest bestaan deze bedevaartsoorden anno 1999 nog steeds. Veel bezoek komt er alleen niet meer, het ongeloof is in opmars, en steeds meer stenen vallen uit de gevel.

    • Geert Mak