Beleggers: info fondsen onvoldoende

Beleggingsfondsen geven nauwelijks informatie over hun strategie, kostenstructuur en doelstelling. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters halen de meeste fondsen op deze terreinen een dikke onvoldoende.

In een gisteren gepubliceerde onderzoek onder vijftig beleggingsfondsen haalt slechts eenderde een rapportcijfer boven de 5,5. In vergelijking met vorig jaar steeg het gemiddelde cijfer van een 4+ naar een 5-.

Op dit moment hanteert volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) slechts één op de drie beleggingsfondsen een benchmark, een index die als toetssteen geldt voor de beleggingsresultaten. Wordt zo'n benchmark wel gehanteerd, dan is dat in veel gevallen de AEX-index. ,,Die is eenvoudig te verslaan, omdat het Amsterdamse beursgemiddelde geen dividenden herbelegt'', aldus de VEB.

Ten opzichte van een jaar eerder is de doorzichtigheid iets verbeterd (van 4,2 naar 4,7) maar wordt nog nauwelijks inzicht gegeven in de kostenstructuur van beleggingsfondsen. ,,Geen wonder, want de banken verdienen enorm veel geld aan die fondsen, dus ik kan me voorstellen dat zij daarmee niet te koop lopen'', aldus directeur P. de Vries van de VEB.

De beleggersvereniging mist vooral goede voorlichting over het valutabeleid en het gebruik van derivaten als opties. Slechts drie van de vijftig fondsen bieden op dit vlak duidelijkheid. Het beste voorbeeld is volgens de VEB het Orange Fund van effectenbank Kempen. ,,In de maandrapportage wordt bijvoorbeeld aangegeven welke aandelen zijn verkocht en bij welke fondsen de posities zijn uitgebreid.''

Volgens De Vries is er geen sprake van onwil bij de andere fondsen. ,,In korte tijd is het aantal fondsen verschrikkelijk snel gegroeid: dit is ten koste gegaan van de aandacht voor de fondsen zelf.''

Tegenover de 9,8 van Orange Fund scoren Fleming American Fund (0,4) en beleggingsfondsen van ABN Amro (gemiddeld 2,8) extreem slecht.

Volgens directeur J. Fieret van ABN Amro Asset Management is hij niet principieel tegen meer openheid. ,,Ik vraag me alleen af of het in de praktijk relevant is om maandelijks inzicht te bieden in de posities. Maar het laatste woord is aan de belegger.''

Volgens Fieret laat de belegger juist zien dat hij weinig behoefte heeft aan meer informatie. ,,De oplage van de diverse jaarverslagen is gering en soms is er zelfs niemand aanwezig bij de aandeelhoudersvergaderingen. Er komen alleen veel mensen als een fonds het een keer minder doet.''

Geen rapportcijfers waren er voor het NIB Dividend Fund. ,,We hebben zeven keer om informatie gevraagd, maar die nooit gekregen'', aldus De Vries.