Albanezen achter vredesplan Kosovo

De Albanezen zijn gisteren in Parijs formeel akkoord gegaan met het vredesplan voor Kosovo van de Contactgroep. Die instemming heeft de druk op de Serviërs onmiddellijk verhoogd. Maar zij willen vooralsnog van instemming niets weten.

Enkele uren nadat gisteren de in Rambouillet onderbroken Kosovo-conferentie was hervat, kwam het verlossende woord van de Kosovaren. In een brief aan de co-voorzitters van de conferentie schreef delegatieleider Hashim Thaçi dat ,,deze delegatie en ik ja zeggen tegen dit akkoord''. Wanneer de Albanezen hun handtekening zetten, is nog onduidelijk: volgens sommige bronnen vandaag, volgens andere pas als de Serviërs tekenen en volgens weer andere op het moment waarop de internationale gemeenschap dat vraagt.

De reacties op de instemming van de Kosovaren wezen in één richting: als de Serviërs niet ook tekenen, roepen ze NAVO-aanvallen over zich af. De NAVO heeft gedreigd de partij die het akkoord afwijst met sancties te straffen. President Clinton zei dat als Belgrado niet tekent, de NAVO geen andere keus heeft dan aan te vallen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Védrine zei dat de Serviërs ,,met de rug tegen de muur staan'' en ,,nu moeten kiezen''.

De enige reactie van de Serviërs was de opmerking dat er ,,helemaal geen akkoord bestaat''. De Serviërs hebben in de eerste fase van het overleg, in Rambouillet, geprobeerd het vredesplan `open te breken' in een politiek en een militair deel. Het eerste zouden ze kunnen accepteren, het tweede – dat voorziet in een NAVO-vredesmacht in Kosovo – niet. Over dit tweede deel zou na tekening van het politieke akkoord opnieuw moeten worden onderhandeld.

Die strategie paste de Servische delegatie volgens diplomaten gisteren in Parijs weer toe, in wat een van hen omschreef als ,,een vertragingstactiek''. De Serviërs zouden echter te horen hebben gekregen dat het vredesplan een pakket is dat ze in zijn geheel moeten aanvaarden en waarover niet meer wordt onderhandeld. (Reuters, AFP, AP)