Vennegoor sloopt zijn krachten tegen Roda

Bloedelozer dan de 0-0 tussen FC Twente en Roda JC kon een remise niet zijn. Desondanks had Jan Vennegoor of Hesselink het gevoel alsof hij anderhalf uur lang had getraind voor de marathon van Twente. Lijkbleek strompelde de 20-jarige spits van FC Twente uit de kleedkamer. De talloze lijf-aan-lijf gevechten met de luchtmacht van Roda JC hadden zijn krachten gesloopt en met een zakdoek voor zijn mond keerde de topscorer van Twente terug van een overhaast bezoek aan het toilet. ,,Ik heb griep gehad en dan zijn duels met kerels van twee meter lang niet bevorderlijk voor je gezondheid'', verzuchtte de machteloze aanvaller.

Zonder de hulp van de geschorste John Bosman wist Vennegoor of Hesselink geen bres te slaan in de hechte defensie van Roda, waardoor hij op vijftien doelpunten bleef staan. In kopduels moest Vennegoor of Hesselink regelmatig zijn meerdere erkennen in de boomlange verdedigers Vrede en Luijpers. ,,Vrede is een kop groter dan ik. Tegen zo'n grote vent moet je meer over de grond spelen, zeker als Bosman er niet bij is. Maar het was rennen, sleuren en beuken.''

Vorige week had de jonge Tukker nog indruk gemaakt met drie treffers tegen MVV, waardoor hij nu de derde plaats op de nationale topscorerslijst deelt met Vitesse-spits Machlas. ,,Toen was elk schot op goal een doelpunt'', prevelde Vennegoor of Hesselink. ,,Tegen Roda JC heb ik maximaal één kans gehad.''

In het Arke-stadion in Enschede had het publiek weinig reden zijn naam te scanderen. Dat was misschien maar beter ook, want Jan Vennegoor of Hesselink ligt niet lekker in de mond. ,,Ik hoop dat de supporters het niet erg vinden om voor het uitspreken van mijn naam iets langer adem te halen'', zegt hij lachend. Het lijkt alsof zijn voorouders nooit hebben kunnen kiezen welke achternaam ze nu wensten te dragen en het talent van Twente heeft het maar zo gelaten, hoewel een verkorte versie toch voor de hand ligt. ,,Maar ik heb nooit last gehad van die naam, waarom zou ik hem dan veranderen?''

Van kindsafaan heeft Jan Vennegoor of Hesselink dit lesje opgedreund als hem werd gevraagd hoe hij toch aan die curieuze achternaam komt. ,,Rond 1600 ontmoette een gescheiden boer Vennegoor boerin Hesselink. Zij besloten na hun huwelijk aanvankelijk Vennegoor op Hesselink te gaan heten. Dat is veel later veranderd in Vennegoor of Hesselink. Die naam komt inderdaad weinig voor, maar ik ben er trots op. Het is leuk dat mensen soms struikelen over mijn achternaam of denken dat er iets niet klopt.''

Vorig seizoen begon hij 15 keer in het basiselftal van FC Twente. Dertien keer stuurde coach Hans Meyer de goalgetter als invaller het veld in. In 28 wedstrijden kwam Vennegoor of Hesselink slechts tot vier doelpunten. Nu verschijnt Vennegoor of Hesselink wekelijks in het elftal en is hij veruit de productiefste aanvaller. Voorzichtig spreekt de bonkige spits uit Oldenzaal van het jaar van de doorbraak. ,,Ik wil wekelijks scoren en dan maar zien waar mijn top ligt'', zegt hij. ,,Laat ik eerst maar voldoende ervaring opdoen.''

De gisteravond afwezige Bosman fungeert bij FC Twente als gids van Vennegoor of Hesselink in zijn ontdekkingsreis door het betaalde voetbal. ,,De ene keer staat ik in de schaduw van Bosman, de andere keer is het net andersom'', zegt Vennogoor of Hesselink. ,,Kurt van de Paar heeft het tegen Roda JC goed gedaan, maar Bosman fungeert nu eenmaal als een ideale bliksemafleider voor mij. Niemand had verwacht dat wij samen zouden kunnen spelen. Dit seizoen is het tegendeel bewezen. Bosman heeft bij Ajax en Anderlecht zoveel ervaring opgedaan dat ik nog steeds van hem kan leren. Het gaat om het kiezen van de juiste positie voor de goal, het moment waarop ik moet versnellen. Dat zijn juist de sterkste punten van Bosman.''

Tegen Roda JC kwam Vennegoor of Hesselink in het stuk niet voor, al gold dat voor bijna alle aanvallers van beide ploegen. Natuurlijk hadden Roda-coach Sef Vergoossen en zijn collega Meyer niet de intentie op een gelijkspel aan te sturen, bezweerden beide trainers in koor. Maar door elkaar niet te beschadigen, hield zowel Roda JC als FC Twente uitzicht op Europees voetbal.

Twente-aanvoerder Jan van Halst voerde de knollentuin in Enschede als excuus aan voor de povere vertoning. Vooral op het gerenoveerde deel rond de middenstip liet de bal zich niet controleren. ,,Ik hoop dat het veld bijgewerkt wordt, want op die 30 kilometer zone valt niet te spelen'', schamperde Van Halst. ,,Oude Kamphuis wilde aanzetten voor een dribbel. Maar de bal bleef gewoon tussen zijn benen hangen. Rond de middencirkel moet je echt over een snelheidsdrempel heen. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de grasmat. Maar ik schaam me kapot dat FC Twente hier op moet voetballen.''