Turkije in greep van politieke onrust en geweld

De soepele aanloop naar de verkiezingen die de Turkse premier Bülent Ecevit voor ogen heeft, dreigt vast te lopen. Afgelopen weekeinde kwam een groot deel van het Turkse parlement in `opstand', terwijl zaterdag bij een aanslag in Istanbul dertien mensen om het leven kwamen. Vanochtend deed zich een explosie voor bij de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Ankara. Twee auto's werden beschadigd, maar niemand raakte gewond.

De moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd wist zaterdag een buitengewone parlementaire zitting te forceren. Ze eist uitstel van de verkiezingen in april en wil dat het verbod voor hun leider, Necmettin Erbakan, om politiek te bedrijven wordt opgeheven.

,,Turkije wacht chaos'', aldus Ecevit. ,,Dit is een totaal nieuwe situatie.'' Ecevit beloofde in januari dat hij Turkije `soepel' naar de verkiezingen in april zou leiden. De moslim-fundamentalisten dreigen nu roet in het eten te gooien.

De speciale parlementszitting van afgelopen zaterdag werd afgedwongen met de hulp van een groep ontevreden parlementariërs, de zogenoemde `gebroken harten', die verbolgen zijn over de afwezigheid van hun namen op de kieslijsten van hun eigen partijen.

Dankzij het verbond tussen fundamentalisten en seculieren werd het aantal zetels dat nodig is om een speciale zitting af te dwingen (184 van de 550) makkelijk gehaald. Uiteindelijk stemden 226 parlementariërs vóór voorzetting van de speciale zitting op dinsdag. Ecevit toonde zich volgens waarnemers geschokt.

Naast uitstel van de verkiezingen eisen de moslim-fundamentalisten de herziening van een wet die het mogelijk heeft gemaakt om hun leider en oud-premier Erbakan vijf jaar lang van deelname aan de Turkse politiek uit te sluiten. Erbakan werd in 1997, na een jaar premier te zijn geweest, door het Turkse leger opzijgezet. Kort daarna werd zijn Welvaartspartij verboden en werd de Partij van de Deugd opgericht.

Analisten verwachten een snelle reactie van de financiële markten. De vooruitzichten op een sterke, door Ecevit geleide regering zijn niet langer vanzelfsprekend door de `opstand' in het parlement.

Intussen kampt Turkije met toenemend geweld sinds de arrestatie van de Koerdische leider Abdullah Öcalan. Bij een aanslag op een warenhuis in Istanbul kwamen zaterdag dertien mensen om het leven en raakten zes mensen gewond. Een tot nu toe onbekende groep heeft de aanslag, de derde op een winkel in vier dagen, opgeëist. (Reuters, AFP, AP)