Top met ASEAN afgelast

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben gisteren besloten dat een geplande top met collega's van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische landen) later deze maand in Berlijn niet doorgaat.

Dit is gebeurd onder druk van Groot-Brittannië, Nederland en Denemarken, die de minister van Buitenlandse Zaken van Birma niet willen ontvangen wegens schendingen van de mensenrechten in dat land. Vorig jaar besloot de EU geen visums meer te verstrekken aan vertegenwoordigers van het Birmese regime voor bezoeken aan EU-lidstaten. Voor een bezoek van de Birmese minister van Buitenlandse Zaken aan Berlijn wordt tot teleurstelling van de Aziatische landen geen uitzondering gemaakt. Eind deze maand vindt in Berlijn ook overleg plaats in het kader van ASEM, de dialoog tussen Azië en Europa waaraan ook landen als China, Japan en Zuid-Korea deelnemen. In de marge van die bijeenkomst zal er wel overleg zijn tussen EU-ministers en ambtgenoten van ASEAN.