Rostropowitsj: geen optredens in Rusland

De Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj wil niet meer in Rusland optreden na verwijten van een Russische muziekcriticus dat hij daartoe ,,elke gelegenheid aangrijpt.'' Rostropowitsj zegt in een interview in het weekblad Vek dat hij alleen maar wil optreden waar mensen met plezier naar hem komen luisteren en waar hij niet wordt beschouwd als ,,afgedaan.''

De in Parijs wonende Rostropowitsj ergert zich aan een krantenartikel, waarin werd gezegd dat hij in december de tachtigste verjaardag van de dissidente Russische schrijver Alexander Sozjenitsin aangreep om in Moskou muziek van Tsjaikovski en Sibelius te dirigeren. In dezelfde zaal van het Moskouse conservatorium had hij in september vorig jaar als goodwill-ambassadeur van de VN-organisatie Unesco een concert geleid met de Russisiche president Jeltsin en de Japanse premier Hishimoto als gasten. ,,Ik zal geen aanleidingen meer zoeken'' zegt Rostropowitsj, ,,ik wil niemand `straffen' met mijn concerten.''

Rostropowitsj en zijn echtgenote, de sopraan Galina Visj- nevskaja werden in de Sovjettijd hun Russisch staatsburgerschap ontnomen. Rostropowitsj zegt wel te zullen terugkeren Rusland, waar hij huizen heeft in Moskou en St. Petersburg en een buitenverblijf, ,,om uit te rusten van de concerten die ik geef in het Westen.'' (Reuters)