Privatisering van Crédit Lyonnais van start

De privatisering van Crédit Lyonnais gaat van start in een bewogen Franse bankklimaat. Het decreet met de spelregels is gisteren gepubliceerd. De markt kan 51 procent in handen krijgen. De staat houdt 10 procent.

Nu BNP, Société Générale en Paribas gedrieën in een overnamestrijd zijn geraakt, gaat de onmiddellijke aandacht vooral uit naar de vraag: met wie moet Crédit Lyonnais dan samenwerken? Alle drie hebben in enig stadium belangstelling voor CL geuit, maar ze zijn nu in een strijd gewikkeld die nog wel enkele maanden kan duren. De privatisering van CL moet voor de zomer rond zijn.

Vanmorgen worden in Parijs twee mogelijkheden voor allianties genoemd: de coöperatieve Crédit Agricole, nu nog de grootste bank van Frankrijk, is een serieuze optie, of een akkoord met een buitenlandse bank.

In dat laatste verband noemt het financiële dagblad Les Echos vanmorgen Mellon Bank uit Chicago. CL zou met Mellon onder meer op het gebied van administratie en verwerking van effectenorders een grote speler kunnen worden. ABN Amro sloot vorig jaar op dat gebied ook al een akkoord met Mellon.

Crédit Lyonnais-president Peyrelevade zegt vanmorgen in een dagbladinterview niets te zien in de vorming van een `bankdinosaurus'. Hij is blij niets te maken te hebben met de poging van BNP om Paribas en Société Générale ertoe te bewegen samen één zeer grote bank te vormen. De afgelopen dagen hebben de voormannen van Paribas en Société Générale hun vijandigheid tegen het project herhaald. Zij voelen zich overvallen en rekenen voor dat BNP-baas Pébereau zijn belofte niet kan waarmaken schaalvoordelen te halen zonder personeel te ontslaan. Pébereau zou volgens zijn opponenten op korte termijn zesduizend man kwijtmoeten.

Bij Crédit Lyonnais zou een groep `stabiele aandeelhouders' 33,3 procent krijgen, de minderheid die vetorecht geeft. Daarnaast zou het personeel 5 procent krijgen. Institutionele en particuliere beleggers kunnen samen de meerderheid kopen.

De institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) moeten een premie voor de aandelen betalen die particulieren niet in rekening wordt gebracht. Naar verwachting zal de helft van de aandelen op de beurs worden verhandeld.