`Piloten VS vliegen vaak gevaarlijk'

Vanaf de Amerikaanse basis in de Noord- Italiaanse stad Aviano zijn volgens de Italiaanse justitie vaker trainingsvluchten uitgevoerd die in strijd waren met de afspraken hierover. Op een van die vluchten kwamen vorig jaar twintig win- tersporters om toen een toestel de kabel van de skilift doorsneed. In een dossier over de ramp met de kabelbaan schrijft het parket van Trento dat het zeven schendingen aan de hand van documenten kan bewijzen, maar dat het veel vaker gebeurde. Deze gegevens hebben de woede in Italië over de ramp en de vrijspraak, eerder deze maand, van de Amerikaanse piloot die het toestel bestuurde, verder ver- groot. Vandaag neemt de krijgs- raad op het marinierskamp Lejeune in de VS een besluit over een proces tegen de betrokken navigator.

De beschuldigingen van het parket steunen het wijdverbreide gevoel in Italië dat ook super- ieuren van de piloot schuld hebben aan de ramp. Volgens het dossier werd vaak op het laatste moment de identificatie van het toestel veranderd. Dat is ook gebeurd met de Prowler EA-6b die de ramp heeft veroorzaakt. De vlucht met dit toestel was aanvankelijk als een trainings- vlucht van een F-16 opgegeven aan de Italiaanse luchtverkeersleiding. Daarvoor gelden veel ruimere afspraken dan voor de lawaaiige Prowlers, die volgens afspraken uit 1977 niet zouden trainen boven het gebied van de Dolomieten waar de ramp plaatsvond. Pas toen het toestel al op de startbaan stond en het onzinnig leek de trainingsvlucht af te lasten, is de correcte iden- tificatie doorgegeven.