Philips wil directie VLSI vervangen

Philips heeft bij de Amerikaanse beurscommissie SEC een verzoek ingediend om de aandeelhouders van de Amerikaanse chipfabrikant VLSI te mogen vragen de directeuren van het bedrijf te vervangen. De nieuwe directeuren zouden bereid moeten zijn om met Philips te onderhandelen over de overneming van het bedrijf door het elektronicaconcern. Het is onduidelijk of VLSI het door Philips uitgebracht bod van 1,5 miljard gulden acceptabel vindt. Wel heeft de chipfabrikant de beschermingsconstructie verzwaard. VLSI kan nieuwe aandelen uitgeven zodra een aandeelhouder meer dan 10 procent van de uitstaande stukken bezit. Het Amerikaanse bedrijf verlaagde die drempel vorige week van 20 naar 10 procent. Philips bezit momenteel 2,7 procent van de aandelen. Philips heeft inmiddels aangekondigd VLSI voor de rechter in de Amerikaanse staat Delaware te dagen om te voorkomen dat de constructie in werking treedt. (ANP)